Русия ще обяви къде са шпионските сателити на САЩ.

Автор: Няма коментари Сподели:

Руското правителство планира да публикува база данни с всички изкуствени спътници в орбита, като сред тях ще са и тези, които САЩ използва за военни цели, съобщи сп.”Попюлър Механикс”.

Според руското държавно издание, представителите на Кремъл в Комитета за мирна употреба на открития Космос са предложили създаването на регистър на космическите обекти на ниво ООН. Данните за него щели да бъдат „дарени” от Руската федерация, като в тях трябвало да влязат работещите сателити и космическия боклук.

Подобна база данни се поддържа от американската служба за аерокосмическа отбрана NORAD. В нея обаче не влизат спътниците на САЩ, Франция, Германия, Израел, Япония и др. западни страни. За сметка на това, там са руските космически инсталации.

Руснаците твърдят, че с данни от наблюдателни пунктове в 31 държави са успели да попълнят с 40% по-богата база данни. Официалното обяснение за новия проект е, че с негова помощ ще се избягват инциденти на стотици километри над земята.

Като цяло, американските шпионски сателити не са голяма тайна за любителите астрономи (които са създали непълни публични бази данни), но за първи път е възможно точните им координати да бъдат оповестени от друга държава.

Според американското списание, подобен ход ще бъде в изгода преди всичко на изолирани режими като този в КНДР или на групировки като „Ислямска държава”, които нямат ресурсите сами да локализират с точност разузнавателните спътници.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620195

Предишна статия

Форца, Германия!

Следваща статия

Българските общини се обединяват срещу ТПТИ!

Други интересни