Българските общини се обединяват срещу ТПТИ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Ловеч се превърна във втората община в България, след Горна Малина, която се обяви за свободна зона от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). 

Тя ратифицира обща позиция на местните власти в ЕС срещу опасното търговско споразумение, по което САЩ и Евросъюзът преговарят. Още шест други общини у нас проявяват интерес към ратифицирането на декларация против ТПТИ. 

Сред тях са Созопол, Гоце Делчев, Асеновград, Троян и др. Очаква се всеки момент Националното сдружение на общините в Република България да пусне бюлетин по въпроса за обща позиция срещу пагубното споразумение, т.е. информацията ще бъде разпратена до всички представители на местната власт в страната.

За създаването на единен фронт на ниво общини срещу ТПТИ бе подписано споразумение в Барселона. До момента близо 2000 общини в различни държави членки на ЕС са го ратифицирали, обявявайки се за свободни зони. Сред тях и първите две у нас – Горна Малина и Ловеч.

ТПТИ е опасно за здравето на над 500 млн. европейци, най-вече заради риска от занижаване на стандартите за качество и безопасност на храни и стоки. Съюзът няма да може да продължи да гарантира високите им стандарти, както досега. 

Основните критики в Европа срещу споразумението със САЩ са свързани със секретността му и с риска, който споразумението носи от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки. 

ТПТИ ще позволи и големи корпорации да съдят държавите, в случай че със свои политики за безопасност на потребителите въвеждат допълнителни изисквания, пречещи на печалбите им.

Заради резултатите от референдума във Великобритания за излизане от ЕС преговорите по ТПТИ ще бъдат замразени до приключването на казуса с Обединеното кралство. 

Непосредствена заплаха обаче представлява СЕТА – търговското споразумение с Канада, което е аналог на ТПТИ със САЩ. 

При него текстовете са окончателно финализирани и предстои да се реши дали СЕТА трябва да влезе в сила само след задължителна ратификация от всяка страна членка, или тази процедура може да се прескочи и да се реши само на ниво ЕС.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5620755

Елена Попова

Предишна статия

Русия ще обяви къде са шпионските сателити на САЩ.

Следваща статия

Община Стамболийски пуска и метачна машина да чисти града и региона!

Други интересни