Броят на българите и румънците, които живеят във Великобритания…

Автор: Няма коментари Сподели:

Броят на българите и румънците, които живеят във Великобритания, се е увеличил с почти 80% от 2014 г. насам. 

Броят на българите и румънците, които живеят във Великобритания, се е увеличил с почти 80% от 2014 г. насам, когато в страната е имало 230 000 души от двете балкански държави. През тази година техният брой е достигнал до 413 000 души, съобщава британската Национална статистическа служба, цитирана от в. „Гардиън“.

 Увеличаването на броя съвпада с премахването на ограниченията върху правата им за работа на Острова през 2014 г., посочва вестникът. Според статистическата служба 80% от българите и румънците в страната имат работа и само 11 500 са безработни. Останалите или работят вкъщи, или учат, или са пенсионери. 

Вестникът посочва също, че макар във Великобритания да има 413 000 българи и румънци, само 6200 британци живеят в България и Румъния. Данните на Националната статистическа служба показват, че 25% от хората в работоспособна възраст от България и Румъния са с частна практика. За сравнение 14% от работещите британци изкарват прехраната си по този начин. Други 23% от румънците и българите са заети в сферата на дистрибуцията, ресторантьорството и хотелиерството, а 23% в строителството. Близо 18% от българите работят в банковия и финансовия сектор. 

Гражданите на двете страни изкарват средно по 8,33 паунда на час, което е по-малко от средната надница за британски гражданин от 11,30 паунда на час, посочва „Гардиън“.

 Вестникът припомня и статистика на ООН, според която 1,2 млн. българи живеят и работят извън родината си.

Прочети още на:   http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4541446/

Предишна статия

Защо в София не е хубаво?

Следваща статия

Със страшна сила се задава и „КОНПИ гейт“ заради „Дунарит“ и „Емко“

Други интересни