Комисията за борба с корупцията отхвърли и новия антикорупционен закон на Кунева!

Автор: Няма коментари Сподели:

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика отхвърли законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Три часа продължи дискусията, като депутатите накрая гласуваха с 6 гласа “въздържал се” срещу едва 4 гласа “за”.

Законът “Кунева”, както бе наречен, вече веднъж бе отхвърлен миналата година от парламента, като сега кабинетът предлага отново допълнен вариант. Това е първото гласуване на законопроекта в тази комисия, като решаващо ще бъде гласуването в Правната комисия, която е водеща.

Председателят на комисията за борба с корупцията в НС, депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов буквално срази антикорупционния закон на Кунева, като той лично го представи пред комисията с над 30 забележки, съобщава БГНЕС.

Според него има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив – ще имат обратен ефект.

Атанас Зафиров от БСП Лява България изрази учудване, че въпреки критиките преди към частта, касаеща анонимните сигнали, сега отново се предлага същия подход.

Зафиров отново повтори, че има смущаващи неща – предпоставки за пристрастност в сигналите за корупция. И принципно и политически няма как да приемем такива постановки, посочи Зафиров.

По думите на Кунева се дават достатъчно оръжия, с които да се преборят тези явления. Предложението на Меглена Кунева е вместо “анонимни” думата “неподписани” сигнали.

Според нея юрист трябва да е ръководител на новия орган за борба с корупцията, т.нар. Бюро.

Председателят на комисията, депутатът от Патриотичния фронт Валентин Николов буквално срази антикорупционния закон на Кунева, той лично днес го представи пред комисията, с над 30 забележки.

„Има текстове, които няма да са от полза за борбата с корупцията, а напротив – ще има обратен ефект”, подчерта Николов.

„Големият въпрос е кой ще проверява това Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество от парламентарна гледна точка”, запита Николов, подкрепен за въпроса си и от депутата и член на комисията Методи Андреев от ГЕРБ.

Атанас Зафиров, депутат от БСП лява България, изрази учудване, че въпреки критиките в предходен период в налагането на този закон, особено в частта, касаеща анонимните сигнали, в момента в този текст се вижда същия подход.

„Няма да се съгласим”, заяви той. „Личо аз ще гласувам с „въздържал се” за това, че някои наши съвети са взети предвид. Но има доста смущаващи неща – тук има предпоставки за пристрастност в сигналите за корупция, принципно и политически няма как да приемем такива постановки”, допълни Зафиров.

Кирил Добрев, депутат от същата БСП, посочи: „Ние ще се въздържим да ви подкрепим и по други причини”.

„Бих искала да ви дам да прецените за сигналите в чл.48 и да промените думата „неподписани сигнали” , каза тя и призова депутатите да подкрепят законопроекта поне на първо четене.

„Юрист трябва да бъде ръководител на Бюрото, но концепцията за колегиален орган фигурира, както я поискахте”, отговори на част от критиките Кунева.

„Къде ще борим корупцията – на държавно ниво или навсякъде”, попита депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. 

„Тези, които дават подкупи обикновено не са на държавна служба”.

„Запознах се подробно със становището на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, които имат много забележки към законопроекта”, заяви депутатът от ДПС Янко Янков. 

„Ние подкрепяме философията на закона и се отнасяме с уважение към труда, който сте положили г-жо Кунева, като знаем и позицията на ЕС. Но трябва да имаме ефективна правна техника и смятам, че е необходима съвместна група, която да даде материал за консенсусна нагласа. Аз ще се въздържа, но в зала можем да си променим позициите, ако сме консултирани от такава група, която предложих, защото сега има клаузи, които могат да засегнат невинни български граждани”, заключи Янков.

Предишна статия

СЕКРЕТ МИЛЛИОНЕРА! /на руски език – част 17/

Следваща статия

Най – скъпите автомобили!/на руски език/

Други интересни