ИЗБОРИ ЗА МЕСТНА ВЛАСТ В ОБЩИНА ХИСАРЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

И… настъпи тишина в предизборните щабове. Тръгналите да превземат кметския стол шестима, останаха само двама. Пенка Ганева, издигната от ГЕРБ, на която много и хареса кметското място, беше два мандата кмет и един цял мандат заместник кмет на инж. Пирянков. Беше и общински съветник. Когато председател на Общинския съвет стана Гатьо Султанов, откри, че тя е отсъствала от заседания няколко пъти, даде я на Общинската избирателна комисия, но Ганева домъкна куп документи, които я спасиха.
Пенка Ганева на изборите през 2019 година беше издигната от ГЕРБ- СДС, но на тези избори най- важният съветник на СДС- Атанас Куковски отиде в листата на Найден Павлов и в коалицията „Заедно за силна община“.
Ганева, обаче, спечели толкова гласове, че те я отвеждат на втори тур. От нейната листа влизат четирима съветници.
Кой е Найден Павлов? Това е бившият председател на Общинския съвет, който четири години ръководеше при Ганева 17 съветници с мнозинство на калинките. Какво е свършил през тези четири години, ще се изяснява в бъдеще. Факт е , че Найден Павлов остана трети, а това дали няма да го изпрати в политическата история на Хисаря? В общинския съвет Найден Павлов ще има четирима съветници.
Най- много пари за тези избори хвърли БСП. Пазари си политически пиар. То не бяха билбордове, концерти, то не бяха тениски, то не бяха шапки, то не бяха химикали, то не бяха сладки, то не бяха хладилници с мезета и лукс питиета за посетителите – с една дума – пълно ухажване на всеки, който влезе в щаба им. Някога Ива Вълчева тръгна към политиката с протекцията на Пено Бойновски и постепенно стигна до председател на Общинския съвет. И резултатите показаха това. Ива Вълчева зае първо
място на изборите на 29 октомври 2023 година. На втория тур тя ще трябва да хвърли големи усилия, за да победи Ганева и да стане кмет. Защото всички знаем с какви методи работи ГЕРБ. Ива Вълчева отива на втори тур със специалност „Публична администрация“ и като студентка по право.
Иначе БСП чрез листата си за съветници победи всички и вкара в Общинския съвет петима.
А Гатьо Султанов за четвърти път се опита да стане кмет, след като е бил три мандата общински съветник и председател на Общинския съвет.
Макар, че отпадна от надпреварата, той е радостен, че избирателите предпочетоха предложените за съветници и така Социалистическа партия „Български път“ – БЗНС, ИТН, Партия консервативна България ще разчита на четирима, които вече са сред седемнадесетте избрани.
С партия „Възраждане“ към кметството тръгна и Владимир Топалов. Сам той ми каза, че е ръководил колектив от 150 човека, така че не се страхува от една общинска администрация. Още повече, че той ръководи формирование от доброволци- пожарникари към общината и това му е давало възможност да опознае стила на работа там. Оказа се, че хората не го подкрепиха.
Всеки град си има манталитет. А хисарският е: от наше по- убаво нема.
Затова като чуха, че кандидат за кмет е Нина Севова, веднага започнаха: „ама тая, дошла от нейде си в нашия град, ще ми става кмет. Няма да стане!“ И… не я подкрепиха. Всички харесаха предизборния вестник на Нина Севова, но цялата и кампания вървеше тихо, докато другите крещяха, докато викаха певци и певици, докато свириха гайди и кавали, докато черпеха, подаряваха и т.н. .

Обобщавам: Вече е ясно, БСП и социалистическа партия „Български път“ имат общо девет съветници. Сега е време за дълбока стратегия, за такава политика в Общинския съвет, че най- после мнозинството на калинките да пропадне. Защото , ако тези две партии са заедно, правят мнозинство.
Всички вътре са опитни, знаят какви докладни се вкарват, как се вкарват и как се вземат решения. Досега хората на Султанов даваха отпор, но бяха самотници. Този път ще бъдат с по- голямо самочувствие, защото са с един повече. И ако в БСП са разумни, това е пътят за запазване на общинските имоти, за нова икономическа и финансова политика в общината, за спиране на корупцията.
Какво ще стане на 5 ноември, това още никой не може да каже. Дали кмет ще е Ива Вълчева – млада и напориста, или Пенка Ганева – пенсионерка, това ще решат жителите на община Хисаря. И още нещо!
Много е важно отпадналите от кметската надпревара кого от двамата ще подкрепят, като приканят гласувалите за тях с умни думи, с разумни факти и с тактика, която да обори единият и въздигне другият. Дано само главната роля на втория тур да не изиграе купуването на гласове!
Ирина Кирилова

От редакцията:

Изборите в България:

“Пременил се Илия пак в тия!”

Яка борба кой да докопа кокала, за да може да свали десет кожи от този измъчен от лъжи и измами народ!

“Народе-е-е” или пази Боже сляпо да прогледне!

Предишна статия

Възвание на Българската национална комисия по военна история

Следваща статия

Елена Данаан: Отново е време за отваряне на съзнанието…

Други интересни