Борисов ден е, почитаме свети цар Борис I – Покръстител на българите!

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес (2 май) Българската православна църква отбелязва Борисов ден. Денят е посветен на паметта на св. цар Борис I – покръстител на българите, припомня БНР.

Празникът е започнал да се празнува в Средновековието, но няма писмени доказателства за точното начало. Датата 2-и май не е случайна, на този ден през 907-ма година умира цар Борис Покръстител, един от най-великите български царе. Той е наречен равноапостолен светец.

Цар Борис I приема и учениците на Кирил и Методий през 885-а година и има важен принос за въвеждането и разпространението на българската писменост.

2-и май, когато честваме Успение на цар Борис Покръстител, да бъде обявен за официален празник у нас. За това настояват кметовете на старата столица Плиска и на община Каспичан. Инициативата ще бъде подкрепена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и проф. Божидар Димитров.

Кметът на Каспичан Милена Недева уточни, че по-късно днес ще бъде осветен големият кръст в Двора на кирилицата. Той е един от най-големите кръстове в България, висок е 12 метра. Той ще бъде осветен от Варненския митрополит.

В 18:00 часа на площада на град Плиска, до паметника на цар Борис I, ще има тържествен концерт. Началото на концерта, след вдигането на знамената и поднасянето на венците, ще започне с благодарствен молебен, който ще бъде отслужен от Негово високо преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

https://news.bg

Предишна статия

Новая Немецкая Медицина – лечение рака!/на руски език/ 4

Следваща статия

Обилни валежи в цялата страна!

Други интересни