IV Балкански шампионат по фолклор в Хисаря

Автор: Няма коментари Сподели:

Повече от3000 участници от над 200 колектива и индивидуални изпълнители ще покажат своята обич към фолклорното изкуство на сцените на Балканския шампионат по фолклор “Евро фолк – Жива вода” 2015. Домакин на четвъртото му издание от 4 до 8 юни ще бъде един от най-красивите и древни градове на Балканския полуостров – Хисаря. Освен български състави, на сцената ще се изявят и гости от Сърбия, Турция, Албания.

Организатори на фолклорния форум са Община Хисаря, Euro Folk Academy, European Association of Folklore Festivals – EAFF. 

„Културното наследство на отделните нации определя многообразието и дава сили на мирното съжителство. Духовната енергия, която струи от душите на нашите предци, предавана от поколение на поколение чрез различните форми на изкуство е най-стабилната основа, на която нашите деца ще градят своето познание, мироглед и отношение към заобикалящата ги реалност.

Запазването на живото културно наследство е гаранцията за мирно съществуване и толерантност между народите. Фолклорът произлиза от хилядолетната мъдрост на предшествениците ни и може би най-важното, което можем да извлечем, е любовта и толерантното отношение между хората. Това, което е запазило човечеството досега, въпреки всички икономически и военни катаклизми. В условията на глобализация тези ценности остават значими и съществени за развитието на човечеството.“ С тези думи Калоян Николов, президент на ЕАФФ, се обръща към всички, които радеят за запазването и пребъдването на фолклорното наследство.  

Предишна статия

Меркел: Казах! Опрощаване на гръцкия дълг няма да има

Следваща статия

Вестниците в Гърция с недостиг на хартия

Други интересни