Стоян Ненов – Фоторепортерът спечели наградата!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Фоторепортерът на Reuters Стоян Ненов е първият българин, който става носител наградата “Пулицър”. Той е отличен заедно с колегите си от фотоотдела на агенцията начело с Янис Бехракис и фоторепортерите от New York Times Маурисио Лима, Сергей Пономарьов, Тайлър Хикс и Даниел Етер в категорията за “снимки от горещи новини”. 

Признанието е за работата им по отразяването на драмата на стотиците хиляди имигранти, пристигащи в Европа или загубили живота си или свои близки по пътя към континента.

Носителите на най-авторитетните американски награди за журналистика, фотография, литература и музика в юбилейното 100-но издание на инициативата бяха обявени на 18 април. Отличията се връчват от Колумбийския университет в Ню Йорк в 21 категории и носят името на основателя на училището по журналистика към висшето учебно заведение Джоузеф Пулицър.

Най-престижната награда за служба на обществото за 2016 г. беше спечелена от друга новинарска агенция – Associated Press, която е отличена за репортажите си за робските условия, при които се трудят хиляди хора, заети в риболовния бизнес в Югоизточна Азия. Разкритията на агенцията доведоха до освобождаването на близо 2000 души, работещи в сектора, изправиха нарушителите пред съда и доведоха до реформи в областта.

Призът за отразяване на гореща тема беше присъден на Los Angeles Times за репортажите на вестника за стрелбата в Сан Бернардино, при която двойка радикализирани мюсюлмани убиха 14 и раниха 21 души.

Освен наградата за фотографите на изданието New York Times получи и приза за международни репортажи за отразяването на насилието над жени в Афганистан. По две отличия взеха и вестниците The Boston Globe и Tampa Bay Times, както и списание The New Yorker. Призовете за The Boston Globe са за Фара Стокман, която получи наградата за коментатор, и за Джесика Риналди за фотодокументалистика. 

Журналистите от Tampa Bay Times получиха признание за местните си репортажи, както и за разследваща журналистика – награда, която е споделена със Sarasota Herald-Tribune и която им се присъжда за разследването им на нарастващото насилие и занемаряването на грижите в психиатричните лечебни заведения в щата Флорида. Отличията за The New Yorker са в категориите за критика и за т.нар. feature – публикации по по-обширна тема.

“Пулицър” в категорията за т.нар. обяснителни репортажи, които разказват значими и сложни теми на разбираем за масовата публика език, получиха Т. Кристиян Милър от ProPublica и Кен Армстронг от The Marshall Project за работата си, която показва трайната неспособност на правоналагащите органи да разследват по адекватен начин доклади за изнасилвания и да вникнат в травматичните ефекти за жертвите.

Наградата за отразяването на важни на национално ниво теми бе присъдена на Washington Post. Като най-добър карикатурист за годината журито отличи Джок Оман от The Sacramento Bee.

http://www.capital.bg

Предишна статия

Порошенко и Путин се споразумяха, Надежда Савченко се завръща в Украйна!

Следваща статия

Доларът поевтинява спрямо водещите валути!

Други интересни