ДАНС и МВР… правата на човека!

Автор: Няма коментари Сподели:

ДАНС и МВР нямат право да задържат граждани по време на учение, гласи съобщението на Българския хелзинкски комитет по повод учение от 22 март 2016 година.

Фактите, предадени от различни медии, косвено те бяха потвърдени от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която опита да оправдае задържането с нарушаване на “правилата и периметъра”, каквото и да означава това, пише в позиция на защитниците на човешките права.

Действията на МВР представляват незаконосъобразно задържане на граждани, убедени са от БХК. Те се позовават на Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) и Закона за държавна агенция „Национална сигурност“ (ЗДАНС).

“В тези норми не е предвидено задържане за целите на провеждане на учение на органите на МВР и ДАНС. Никоя от предвидените хипотези на законно задържане в тях не съответства на фактическата обстановка по време на провеждането на обучението”, тълкуват правото от БХК.

Дори да би попадало въпросното задържане за целите на учение в хипотезите на задържане по ЗМВР, то остава незаконно, доколкото не изглежда да са издавани писмени заповеди за задържане на задържаните, каквото е императивното изискване на чл. 74 от ЗМВР.

Според защитниците на човешките права са нарушени и други процедурни гаранции при задържане, сред които правото на връзка с консулските власти, правото да бъдеш информиран на твоя език защо те задържат, правото на обжалване.

От БХК се позовават и на член 5 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – правото на свобода и сигурност. Императивно изискване на Член 5 от ЕКПЧ е задържането да съответства на националното право. Отсъствието дори само на този елемент е достатъчно за Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да намери нарушение на Член 5 от ЕКПЧ.

“Тревога буди и изявлението на вътрешния министър, Румяна Бъчварова, от 24.03.2016 г., че “(в) такова учение е нормално полицията да действа категорично, дори и по-строго”, гласи становището на БХК. 

Доколкото свободата на придвижване е основно човешко право на гражданите, ограничаването ѝ е възможно само в строго определени със закон случаи и само когато е строго необходимо за преследваната законна цел, а не на основание на неясен и произволен принцип като „строго и категорично“. Изказването на министъра е, за съжаление, в разрез с върховенството на правото, категорични са от БХК.

https://news.bg

Предишна статия

Защо петролните компании в САЩ фалират?

Следваща статия

Блага Димитрова.

Други интересни