Защо петролните компании в САЩ фалират?

Автор: Няма коментари Сподели:

Евтиният петрол продължава да тежи на компаниите от сектора като воденичен камък. Въпреки рецесията и западните санкции обаче се оказва, че корпоративният свят в Русия се справя далеч по-добре в тази сложна ситуация за разлика от този в САЩ. Редица американски компании са затънали в дългове и са заплашвани от банкрут, пише Forbes.

Тази седмица рейтинговата агенция Fitch заяви, че ниската стойност на черното злато на ниво под 40 долара няма да предизвика орязване на рейтингите на основните руски енергийни корпорации.

Това обаче не може да се каже за конкурентите им от Щатите. От друга международна агенция – Standard &Poor’s, по-рано обявиха, че дълговете на петролния и газовия сектор в страната представляват 29 на сто от всички рискови задължения.

На фона на това не е случайно, че 45 на сто от рейтинговите понижения на агенциите от февруари тази година са свързани с фирми именно от тази сфера.

“Петролният и газовият сектор са водещи при инвестиционните и при спекулативните корпоративни понижения за февруари 2016 г.”, заявяват в свое становище от Standard &Poor’s.

През миналия месец компаниите Energy XXI Ltd, Denver Parent Corp., PetroQuest Energy Inc и Chaparral Energy  са изпаднали в неплатежоспособност или са започнали преговори с кредиторите си за променяне на условията по изплащане на дълговете им.

Що се отнася до руските конкуренти, от Fitch посочват, че кредитните рейтинги на „Газпром” и „Новатек”, които са на ниво от минус ВВВ, вероятно ще останат непроменени през следващите 12 месеца.

Анализатори коментират, че по-доброто представяне на енергийните производители в Русия до голяма степен се дължи на слабата рубла. Въпреки че тя е причина за голямата инфлация в страната, поевтинялата валута подпомага петролните корпорации и дори ограничава разходите на правителството.

“Русия е предпазена от пълния негативен ефект на евтиния петрол от девалвацията на рублата”, коментира от Moody’s. Експертите посочват, че мерките за обезценяване на валутата са стимулирали деноминираните в рубли приходи от износ на черно злато, което се продава в долари.

https://money.bg

Предишна статия

“Парфюмерша” – 2 Серия.

Следваща статия

ДАНС и МВР… правата на човека!

Други интересни