Блага Димитрова.

Автор: Няма коментари Сподели:

        СПОМЕН ЗА ЕДНА ИМЕНИЦА

                                                                     Ирина Кирилова

    През 1990 година поетесата и писателка Блага Димитрова беше кандидат за народен представител в района  на Хисаря, Калояново и Съединение от Съюза на демократичните сили. От БСП кандидат беше великият артист – Васил Михайлов.

    Благодарна съм на съдбата, че и двамата се съгласиха да участват в радиопредаване то ми. Васил Михайлов записах предварително, защото отиваше на предизборно събрание, а Блага Димитрова се съгласи да участва на живо, с телефон в ефир в сутрешното предаване. Не се страхуваше от никакви въпроси на слушателите. Днес ще ви представя един от въпросите, без да казвам името на слушателката, защото ще и бъде неудобно за зададения в онова време въпрос.

  • Ще върнете ли незаконно взетите хонорари за възхваляването на сталинизма и комунизма преди десети ноември 1989 година?

  • Този въпрос засяга един проблем, твърде сериозен за нашата литература. Аз започнах своето писателско дело като млада студентка още в първите дни след девети септември 1944 година. Дори стигах до еуфория от свободата. Писала съм с гояма искреност тези мои първи стихотворения и не се отказвам от тях, защото те са писани с чисто сърце и с чиста вяра. Поезия има, когато човек не лъже и разкрива най- дълбоката същност от своята душа. Но както казва Милован Джилас: „От вярващия става еретик”. Аз от дълбока вяра преживях много разочарования. Очите ми се отвориха и продължавам по същия начин искрено да пиша за това, което животът и възрастта ми откриха.

Гьоте казва: „ Змията, ако не си сменя кожата, умира.  Ум, който не сменя своите възгледи,  е мъртъв.”    Аз не искам да имам мъртъв ум и затова моите произведения отразяват цялостното развитие на съвременните движения – социални, политически, икономически. С книгите си един писател не манипулира. Той просто говори със своите читатели и ако те му повярват, ще възприемат неговите възгледи. Всеки сам при четенето си определя своята позиция.

      А за това дали трябва да връщам хонорарите на държавата, аз не получавам нито лев хонорари и възнаграждения от бюджета на държавата. Възнагражденията на писателя, когато книгите му се търсят, идват от печалбата, от продажбата на книгите. Освен това мои произведения са филмирани и носят на държавата много валута, защото и двата ми филма, писани по моите романи – „Отклонение и „Лавина”, получиха високо международно признание и награди. Те обиколиха света. Но по едни наши закони на авторите на сценарии не се дава нито цент от получените валути. Така че, ако има някой да връща, може би  държавата трябва да ми върне. Но аз няма да държа сметка за това и няма да искам да ми се връща. Не за пари се пише, не за пари се работи. Всеки, който с истинска грижа е поел перото, той знае, че не за единия хляб се пише.

  • …. Повече от час и половина Блага Димитрова беше в студиото, за да отговаря на моите и на въпросите на слушателите. Когато си тръгваше, написа в дневника ми: „ На Ирина- с най- добро настроение, благодарение на вашето умело и топло ръководене на предавенто. Благодаря!”

  •                       8 юни 1990 година                                    Хисаря

Предишна статия

ДАНС и МВР… правата на човека!

Следваща статия

SkyWay!

Други интересни