Щяха ли да накажат Мария Шарапова, ако се казваше Мери Ноубъл?

Автор: Няма коментари Сподели:

Признавам си, че съм фен на Мария Шарапова. При това доста преди тя да стане гадже на Григор Димитров, на когото също съм фен.

Рускинята харесах, когато през 2004 г. победи във финала на “Уимбълдън” Серена Уилямс. Беше едно 17-годишно русо девойче, избягало от Чернобил и успяло да докаже, че специално в тениса има и подобрена версия на Анна Курникова – хем хубава, хем с титла, пък даже и от “Големият шлем”.

Затова приех като голям удар по спорта като цяло и по тениса в частност, че Мария Шарапова е дала положителна проба за забранено вещество. Подчертавам – тя не е хваната с допинг, а с нещо, което 26 дни по-рано е влязло в забранителния списък. При това с определението като “хормонални модулатори и модулатори на метаболизма”.

Тоест при всички положения не е чист допинг, защото всички признават, че въпросният мелдоний, който се съдържа в лекарството “Милдронат”, по никакъв начин не влияе на резултатите по време на самото състезание, а има връзка с възстановяването. Тогава защо, по дяволите, устройват публичен линч по отношение на една от най-емблематичните спортистки на ХХI век?

Който ме познава, със сигурност знае, че не съм от най-големите поклонници на днешна Русия. Имам предвид, на официалното управление, а не на хората, литературата, музиката или спорта. Така че ще е смешно да ме обявят за рубладжия само защото смятам, че наистина в атаката на световната антидопингова агенция (УАДА) срещу веществото мелдоний има политически мотиви.

Порових се в разни специализирани фармацевтични сайтове и открих, че поне два медикамента, които се продават свободно и които не са в списъка на забранените за спортисти вещества, са изключително близки по състав, въздействие и, което е особено важно – противопоказания, до въпросния “Милдронат”. 

Става въпрос най-вече за Inosie-F, а в някаква степен и за TAD 600. Те обаче нито са забранени, нито за тях изследват
разни тенисистки, които, ако бяха зелени, спокойно можеха да бъдат сбъркани с филмовия герой Хълк.

Мария Шарапова – хваната с допинг

Серена Уилямс – нехваната с допинг

Тоест, ако не бяха хванали Мария Шарапова с “Милдронат”, а Мери Ноубъл с Inosie-F, нямаше да има никакви проблеми. Имам предвид, че според една от версиите “шарап” в разни арабски наречия значи “богат, благороден”, което горе-долу в превод на американски е noble.

При това положение е ясно, че игрите с допинга са на някакво различно равнище, не просто на спортно или дори фармацевтично. А и трябва да се има предвид, че спортистите не са непълнолетни, те са напълно наясно какво вземат. 

Ако не са – това вече е в обсега на прокуратура и следствие, но така или иначе не е въпрос на това лично мнение.
Истината е, че трябва да се разреши на всеки спортист да взема каквото иска на своя отговорност. Както когато на някого трябва да му направят операция и той подписва, че поема отговорността. 

Защото иначе винаги напред ще е или този, който има най-добрите химици, или онзи с перфектните чиновници.

Истината е, че въпросният “Милдронат” се използва преди всичко от спортисти от бившия СССР, при това – 90% от руснаци. Трудно ми е тогава да не си помисля, че това не е просто част от войната, която се води срещу Путиновата Русия на спортния фронт.
Да, да вземаш допинг, е гадно и това те поставя в неравностойно положение с твоите конкуренти. 

Но като че ли в случая съвсем не става въпрос за това. А става въпрос или за чиста политика, или за реваншизъм, че световното първенство по футбол през 2018 г. ще е в Русия, а не в Англия.

Факт е, че в историята с Шарапова има немалко неясноти. Следя внимателно не само нейната спортна кариера, но и личния живот, а също така и бизнес кариерата . 

Затова ми се струва изключително непрофесионално, че никой от нейния щаб не я е предупредил за многобройните писма, с които се твърди, че са я предупреждавали още от септември, че мелдоният влиза в забранения списък.

Има и нещо друго, за което се говори под сурдинка. Световната тенис федерация (ITF), както и двете асоциации на професионалните тенисисти и тенисистки, съответно ATP и WTA, изключително добре са наясно, че не могат да съществуват без големите звезди. 

Твърди се, че когато има някакъв медикаментозен проблем с голям играч, се намира някой, който да го посъветва да си вземе продължителна почивка, за да си излекува “контузията”, след което да се върне на корта, но вече с ясната представа кое може да се взема, а кое – не.

Съвършено ясно е, че Мария Шарапова е тъкмо една от тези звезди, без които те не могат да съществуват. При това имиджът от всяка една гледна точка е безупречен. 

Трудно ми е да си представя, че точно тя ще е първият случай, при който въпросните водещи тенис организации ще решат да се правят на супервелики. Тя им носеше пари, което със сигурност я правеше ценна. Стига да не се намеси геополитиката.

Иначе чисто човешки не мога да не съчувствам на Шарапова, както и да не се възхитя на начина, по който тя поднесе новината и прие отговорността. 

Не каза, че е бременна, не намеси световната конспирация, войната в Сирия, конфликта в Украйна и присъединяването на Крим. Тя просто каза: “Аз предадох феновете и спорта, в който съм от 4-годишна. Надявам се да получа нов шанс.”

Респект!

https://www.24chasa.bg

 Едуард Папазян 

Предишна статия

Най-романтичните острови по света!

Следваща статия

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Други интересни