Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Автор: Няма коментари Сподели:

Ориенталският пазарлък на Ердоган ще се удави в брюкселската бюрокрация

– На срещата в Брюксел Турция изненада лидерите на ЕС с много „алчни” условия за прекратяване на бежанската криза. Какво се крие зад това споразумение? Какво не виждаме зад кулисите?

– Това е началото на един много дълъг процес на преговори, защото бежанците ще бъдат дълга драма. Няма да бъде едно споразумение и всичко да приключи.

Имаше предходно споразумение между Турция и Брюксел миналия ноември. Тогава Турция отстъпи. Първоначално тя поиска 3 млрд. евро веднага. Получи ги, но за две години, при много сложни условия. 

Първо, да намали бежанския поток през сухопътната граница и Егейската зона. Имаше още допълнителни условия, предимно във финансовата част, като да получи първо само 500 млн., а останалите пари да бъдат поверени на организациите, които контролират и следят качеството на живот на бежанците и изпълнението на споразумението.

– Сега Турция се върна с нови предложения.

– Да, общо взето. Ние се сблъскваме с един типично ориенталски пазарлък, защото всеки знае, че като отиде на Капълъ чаршия, цената никога не остава една и съща. Това виждаме от турската страна, гарнирано с елемент на шантаж и изнудване, защото виждаме, че този бежански поток буквално заля и удави Гърция.

– Това, което Турция не можа да направи с Гърция чрез Ф-16, успя да го постигне с бежанския поток.

– Не знам дали това е темата на разговора ни, но има специални разработки на тема бежанската вълна като оръжие. Аз лично съм чел такива през 2008-а на харвардския BCSIA (Белфер център за наука и международни отношения – б. р.).

– Какво представлява тази теория?

– Това не е теория. Те дори използват термините „менажиране” и „инженеринг” на бежанския поток като форма на натиск и инструмент. Този подход е използван още от времето на Адолф Хитлер, когато Германия нахлува във Франция. Тогава започват целенасочено да бомбардират цивилното население в села и градчета и така образуват бежански потоци, които блокират инфраструктурата на страната и така възпрепятстват френската армия да се прегрупира. 

Но това е в чисто военен план. Впоследствие при хибридната война, в която няма чисто военни действия, бежанската криза и бежанските вълни бяха и продължават да се използват като форма на политически натиск към другите държави. Един такъв инструмент може да промени политическата карта на Европа. 

В момента Анкара иска двойно повече пари до 2018 г. Другото условие, което е договорено, е затваряне на бежанския поток. Тук има два нюанса – затягане на граничния контрол и операцията на НАТО в Егейския район, който е на границата между Гърция и Турция. Тук има малко необосновани очаквания. Към този момент през този регион към Европа месечно преминават над хиляди.

– С това темпо за една седмица Гърция ще се наводни.

– Абсолютно. Според изявления от Атина до края на седмицата в Гърция ще има около 100 хиляди мигранти. Очакването на Европа е тази огромна маса от хора да бъде спряна. Тя иска да редуцира до 1000 души на ден притока на хора с някаква сложна схема на размяна на „незаконни” със „законни” бежанци. Това е невъзможно. 

Самите хора, които четат вестници и разбират, че в Европа зреят процеси, които ще затегнат границите. Те ще бързат да влязат, преди да е станало късно. Отделно никой не може да ти гарантира при този огромен бизнес с хора, кой е легален и кой – нелегален. Паспорти се печатат на килограм и всеки може да стане сириец.

– Къде е капанът в мисията на НАТО, защото ми се струва абсурдно да има мисия на алианса на границата между две страни членки.

– Точно така. Мисията е в Егейската зона, където е задействана Втора морска група, която е базирана в Кипър. Това са реално пет катера, подсилени наскоро от още няколко съда.

Операцията на НАТО в Егейската зона е много сложно начинание. Първо, корабите на НАТО нямат право да задържат съдове в териториалните води нито на Гърция, нито на Турция. Но тук идва и още по-големият проблем за спора кои са териториалните води на двете държави, за които се спори от десетилетия. Намесата на НАТО и маркирането на тези територии като документ трябва да дадат и отговор коя държава каква акватория притежава.

– Това дори не виждам как може да стане.

– Точно така, освен това корабите на НАТО могат да се намесят само ако някоя лодка с бежанци е в бедствие. Те могат да спасят хората на борда си и да влязат в съдействие с някоя от двете държави. Има и още нещо – Турция не позволява операцията да се разпростира върху зоната на така наречените Додаканези, чийто най-голям остров е Родос. 

По една стара спогодба от Лозана цялата тази зона се води „демилитаризирана” и независимо че Турция е в НАТО, тя остро протестира дори когато американски бойни кораби влизат в пристанището на Родос. Поради тази причина мисията на НАТО стига от най-северната част на Егейската зона до остров Кос. За каква мисия говорим, когато имаш право да оперираш само от половината акватория?

– Бедният Родос! Ако Турция получи безвизов режим, това няма ли да се превърне в инструмент на Анкара да отприщи същата бежанска вълна от кюрди?

– Има такава теория. Но това е прекалено спекулативно, защото трябва да си спомним времената, когато ние влязохме в безвизовия режим. Първо отиват тези, които имат възможности, но не се премества цялата държава.

В Източна Турция наистина има гражданска война, но нищо не чуваме за това, защото вилаетът има статут на военно положение, което по турските закони забранява отразяването на събитията. Това е тежко престъпление. Много може и да тръгнат, но болшинството ще остане и ще си търси правата.

– Колко е сериозно положението в Източна Турция?

– Много. Досега имахме пролетно-летни действия на кюрдските пешмерга, които имаха локален характер. В момента имаме елементи на гражданска война, която се води в градовете – в Диарбекир и още няколко града. Там виждаме признаци на абсолютно организирана въоръжена съпротива.

 Каква е най-важната цел, която президентът Ердоган иска да осъществи в Брюксел?

– Кюрдите и зоните за сигурност в Сирия.

 Защо? И къде е Русия тук?

– И не само Русия. Това е ключовият въпрос. След свалянето на руския самолет за всички големи актьори в световната политика беше ясно за какво става въпрос и Турция изпадна в изолация. Ще бъда пунктуален. 

През първите две години на гражданската война в Сирия Турция не допускаше дори хора от ООН в лагерите. Те бяха абсолютно закрити за външни наблюдатели, защото подготвяше съпротивата в Сирия срещу Асад. Впоследствие видяхме в Северна Сирия да се бият много добре организирани и обучени тюркмени.

– И кавказци.

– И не само. Нека добавим китайски уйгури, имаме узбеки, имам бойци от Косово. Та на Турция й беше изгодно да държи тези хора като буфер при евентуално стълкновение, но и за изборите, които предстоят в Сирия. Когато беше изолирана от Русия и САЩ, тези бежанци вече се оказаха ненужни, бреме. 

В момента Турция вече е изолирана от процесите в Сирия и се опитва да се върне в играта чрез ЕС. Затова тя използва бежанския поток като инструмент, за да се опита през Европа да си осигури тези така важни за нея зони за сигурност. Но това не може да стане, защото такива зони могат да бъдат осигурени само от страните, постоянни членки на Съвета за сигурност.

– Русия, Китай, САЩ. Но тогава стигаме до сценария: Турция навлиза с армията си.

– Да приемем, че Турция суспендира международното право и навлезе в Сирия, тогава сценариите за нея са много мрачни. Армиите на страни като САЩ и Русия са създадени за разгром и унищожаване на редовни армии. За един месец 120-хилядна американска военна групировка унищожи 670-хилядната армия на Саддам в Ирак. Турски войски без ВВС ще се превърнат в пушечно месо, защото след сваления руски Су-24 нищо не може да прелети там. Те просто ще бъдат изпепелени. Още повече че НАТО и САЩ няма да подкрепят подобна авантюра.

– Какво ще се случи, ако въпреки всичко инатът на Ердоган надделее и армията нахлуе, все пак сирийската редовна армия е изтощена?

– Нещата се промениха. Дезертьорството в сирийската армия приключи. Това е 150-хилядна армия, изключително вярна на Асад, с огромен боен опит. В северната част към Алепо воюва четвърти механизиран корпус от 35 хиляди професионални бойци, който е воден от брата на Башар Асад – Махер. Те са платени, но са доброволци, въоръжени с най-новите руски танкове Т-90, с артилерийска подкрепа, ВВС и под руски чадър. Това е сериозен аргумент срещу турско нашествие. Но наистина мисля, че това е най-лошият и по-невъзможен сценарий.

Има нещо оптимистично. И двете страни – и ЕС, и Турция, имат нужда от споразумение. Турция има нужда от пари. Икономическият бум, който бе реализиран преди десетилетие, вече го няма. Санкциите, които търпи Турция от Русия, са жестоки. Ердоган е в изолация, абсолютна изолация. Пред реалната възможност да бъде създадена кюрдска държава заплахата пред него е още по-голяма.

– Турция постави условието за отварянето на нови преговорни глави за членство в ЕС. Как звучи това на фона на тоталното погазване на човешки права, свобода на слово?

– Абсурдно. Но ще си патим от тези двойни стандарти, но все пак преговорите са с Турция, а не с Ердоган. Още от времето на Сократ е валидна нормата, че не трябва да се допускат до власт хора, които са нарушавали закона.

– Защо?

– Сократ твърди, че ако един човек е нарушавал закона, когато не е бил на власт, кой знае какво ще се случи, когато той е законът.

Нашият гост

Димитър Гърдев е роден на 17 ноември 1968 г. в гр. Сливен. Завършил е УНСС със специалност “Международни икономически отношения”. Експерт по международна сигурност и информационни войни. Бивш дипломат, член на УС на “Център за мирни изследвания и политика за сигурност”.

http://www.trud.bg/

Предишна статия

Щяха ли да накажат Мария Шарапова, ако се казваше Мери Ноубъл?

Следваща статия

Мигрантите тръгват през България!

Други интересни