Милиардерът, собственик на Ikea…

Автор: Няма коментари Сподели:

Пестеливият милиардер Ингвар Кампрад, създател на веригата за мебели Ikea, купува дрехите си от битаци, за да спестява пари. Самият той е разказал това в документален филм, който ще бъде излъчен в шведския телевизионен ефир.

Кампрад, който на 30 март навършва 90 години, се слави с репутация за икономичност, която според него е помогнала на производителя да се превърне в едно от най-големите имена в света, пише британският вестник Guardiаn.

 „Не мисля, че нося нещо, което не е било купено на битпазар. Това означава, че искам да дам добър пример”, споделил той пред шведския канал TV4, цитиран от финансовото издание Dagens Industri.

„В природата на Смоланд е заложено да бъдеш пестелив”, добавил предприемачът, визирайки родния си южен земеделски регион на Швеция.

Триковете, с които IKEA ви провокира да пазарувате повече

Триковете, с които IKEA ви провокира да пазарувате повече

4 начина за повече продажби, разказани от служители на компанията

Натрупаното богатство на Ингвар Кампрад е оценено на около 610 милиарда крони (около 127 милиарда лева).

Трудно е обаче да се определи колко от състоянието принадлежи на него, колко – на децата му и колко се държи в семейна фондация в едно от най-скандалните данъчни убежища в Европа, а именно Лихтенщайн.

Обвиняват IKEA в укриване на (много) данъци

Обвиняват IKEA в укриване на (много) данъци

От ЕЗП твърдят, че парите са отивали по сметки в Лихтенщайн и Люксембург

През 2006 г. американското бизнес списание Forbes обяви Кампрад за четвъртия най-богат човек на планетата.

Скромните разходи на основателя на най-голямата мебелна верига в света са известни от години. През 2008 г. той каза, че сметка от 22 евро в Холандия е разбила бюджета му за подстригване.

„Обикновено се опитвам да отида на фризьор, когато се намирам в развиваща се държава. Последният път беше във Виетнам”, обясни тогава Ингвар Кампрад.

През 1973 г. той избегна по-високата данъчна структура в Швеция, като замина за Дания, а след това потърси дори по-ниски данъци в Швейцария.

От 2010 г. насам Кампрад постепенно се оттегля от семейния бизнес, за да направи път на тримата си синове, завръщайки се в Швеция през 2014 г.

https://money.bg

Предишна статия

ТРИ ДНИ ДО ИЗБОРИТЕ В НОВО ЖЕЛЕЗАРЕ

Следваща статия

Най-романтичните острови по света!

Други интересни