Мигрантите тръгват през България!

Автор: Няма коментари Сподели:

Европейската комисия заяви вчера, че е взела предвид опасността пътят на мигрантите да се отклони през България, а австрийската полиция констатира увеличаване в предпочитанията на бежанци да използват маршрут през България.

Това стана, след като Македония обяви, че няма да пропуска каквито й да било мигранти от Гърция, с което на практика запуши традиционния им път през Западните Балкани. 

Преди това Словения обяви, че вече няма да пуска транзитно преминаващи, а само които поискат убежище. Последваха я Хърватия и Сърбия, като сръбските власти изрично уточниха, че ограниченията се отнасят за границите с Македония и България.

След като Македония затвори границата, в Гърция остават блокирани около 36 000 мигранти, като почти 14 000 от тях са на границата с Македония.

Говорителката на ЕК Наташа Берто заяви, че опасността пътят на мигрантите да се отклони през България и към други страни е взета предвид. Затова от миналата есен има конферентни седмични заседания на представители на държавите от маршрута през Западните Балкани, но и на България и Албания. В Европарламента вчера групите на социалистите и демократите, както и на АЛДЕ, изразиха опасения, че мигрантите може да се насочат към България.

Австрийският в. “Ди пресе” пък цитира източник от Федералната криминална служба, че освен към Гърция трафикантите на хора, действащи в бежанските лагери в Турция, вече проявяват интензивен интерес и към България. 

Българският маршрут обаче се смятал за “скъп” и не било изключено да бъдат “съживени” опасните морски пътувания.

“Направили сме всичко, което може да се направи, за да не допуснем нов мигрантски поток към България”, заяви вчера премиерът Бойко Борисов, коментирайки опасенията. 

“Сърцето ми се къса за тях (бежанците – б.р.), като ги гледам, но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и оттам по надлежния ред, по който се разбрахме в Брюксел, да постъпват в държавите, където ги искат или имат нужда от тях и да преминават законно през КПП-тата”, добави той. Според него “армия и жандармерия, всичко е на границата и се полагат съответните усилия”.

Борисов смята, че някои медии, които не назова, правят лоша услуга, като отиват при бежанците и ги питат защо не дойдат да минат през България. 

“Не знам каква е тази политика да ги подкокоросвате да идват и да минават. Като ги питате, по този начин ги привличате да минат през България, но ние им казваме: “Не искаме да идвате в България. Идете си в Турция и там по надлежния ред, по който ЕС и Турция се разбраха, ще идвате в Европа”, каза премиерът.

Борисов заяви, че е говорил с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин да се свърже с македонските и гръцките власти, за да види дали и каква помощ може да окаже България, защото “при тези дъждове буквално се наводняват лагерите, в които има хиляди хора”.

http://www.trud.bg/

Предишна статия

Експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Следваща статия

Забавни случайности!/на руски език/

Други интересни