Кремъл пуска “Роснефт” за приватизация!

Автор: Няма коментари Сподели:

Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов е подписал директива за начало на приватизация на енергийната компания “Роснефт”. Това съобщи бизнес изданието РБК Daily, като се позовава на двама свои източници в правителството. С документа се възлага намирането на инвестиционен консултант, който да изготви програмата заедно с икономическото министерство. Вестникът посочва, че от кабинета на Шувалов са отказали коментар по информацията.

В момента собствеността в “Роснефт”, създадена през 1993 г. като наследник на съветската “Роснефтегаз”, е поделена между Русия, британската ВР и малки акционери. Кремъл притежава 69.5% от акциите, ВР – 19.75%. Един процент имат мениджърите в компанията, а останалите книжа се търгуват на московската и лондонската борса. Една акция е собственост на федералната агенция за управление на държавно имущество “Росимущество”.

В началото на месеца стана известно, че Русия планира потенциалната приватизация на седем големи държавни компании, включително “Аерофлот”, “Алроса” (за добив на диаманти) и “Роснефт”. Решението да се обмисля първата от години такава стъпка е в резултат от поредния срив в цените на петрола, който се очаква да доведе Русия до втора година на рецесия и до все по-голяма дупка в бюджета.

Какво ще се продава

В директивата на Шувалов за приватизацията на “Роснефт” не се посочва колко от акциите си смята да продаде държавата. Източниците на РБК смятат, че става дума за 19.5%, колкото е посочено в прогнозния план за приватизация за 2014-2016 г. Само преди седмица говорител на икономическото министерство заяви, че тази цел остава в сила. Държавата ще огласи подробности по подготвяния пакет акции, щом консултантите започнат работа, твърдят от кабинета на Шувалов, цитирани от РБК.

Председателят на съвета на директорите на “Роснефт” и съветник на президента Путин Андрей Белоусов посочи в четвъртък пред журналисти, че единственият начин за толкова огромна сделка е да се намери стратегически инвеститор, “защото заради мащаба на сделката такъв пакет просто не може да се пласира”. Според него на пазара има смисъл да се пускат дялове до 4-5%, но не повече.

Съпротива заради ниската цена на петрола

Президентът на Русия Владимир Путин също посочи, че акциите не трябва да се пускат “на безценица на борсова цена”, а да се търси стратегически инвеститор. Без да му противоречи, президентът на “Роснефт” Игор Сечин коментира, че по-голям ефект от продажбата ще има, “когато петролът стигне 100 долара” за барел.

Изпълнителният директор на ВР Боб Дъдли стига по-далеч, като открито заявява, че барелът “едва ли скоро ще стигне 100 долара и затова съм съгласен с Игор Сечин, че при тези цени вероятно сега не е времето за приватизация”.

Колкото до цената, Белоусов посочи, че акциите на “Роснефт” в рубли имат същата стойност както при първичното им публично предлагане през 2006 г., но в долари са поевтинели двойно. Миналия четвъртък една акция на компанията се търгуваше на борсата в Москва срещу 279.5 рубли (3.71 долара), а в Лондон – по 3.62 долара. Когато компанията се листна на борсата през 2006 г., една нейна акция струваше 7.55 долара. Това означава, че преди десет години “Роснефт” е бил оценен на 79.8 млрд. долара. Според котировките на Лондонската борса от четвъртък сега компанията има пазарна капитализация 38.4 млрд. долара.

Очаквани инвеститори

Мениджърът от Gl Asset Managament Сергей Вахрамеев смята, че очакваните от Москва стратегически инвеститори могат да дойдат от Индия или Китай. Според него приватизацията на 19.5% от компанията може да стане при премия от 10-15% върху цената на акциите, което ще вкара в хазната 8.5 млрд. долара. От подписването на директивата до реалната продажба обаче може да мине половин година, предупреждава той.

Анализаторът от Raiffeisenbank Андрей Полищук смята, че азиатските инвеститори могат да си позволят да платят премия до 20-25% от текущите борсови котировки. В такъв случай сделката може да донесе на Москва 9.5 млрд. долара. Ако не се намерят чуждестранни инвеститори, компанията може да се договори със собственика на “Сургутнефтегаз” и LetterOne Михаил Фридман. Полищук се обосновава с добрите финансови резултати на компаниите. Към 30 юни 2015 г. по сметките на “Сургетнефтегаз” е имало 1.89 трлн. рубли, от които 1.87 трлн. рубли са били в долари. Това прави 33.7 млрд. долара свободни средства за Фридман. Той обаче заяви, че няма интерес към “Роснефт”.

Как е разпределена собствеността
– Русия държи 69.5% от акциите
– Британската ВР е собственик на 19.75%
– Мениджърите имат общо 1%
– Една акция е собственост на федералната агенция за управление на държавно имущество
– Останалите книжа са в малки акционери.

http://www.capital.bg

Предишна статия

Sky Way Нови технологии!/на руски/

Следваща статия

Да преминеш през ада!

Други интересни