Да преминеш през ада!

Автор: Няма коментари Сподели:

Посред нощ те излизат на групи от по 10 или 20 души от гората, след като някак са избегнали всеизвестната българска полиция. Треперейки неконтролируемо на минусовите температури, някои от бежанците са облечени дори не като за пролет. Не мога да си представя как са пътували така, но никой не се оплаква. Те са достигнали един етап от пътя си и мислят само как ще достигнат до следващия, пише репортер на вестник Politico, цитиран от “Фокус”.

Повечето бежанци, достигнали до бежанския център в сръбския град Цариброд след границата с България, се нуждаят от топли дрехи и вода. Те са предимно афганистанци и иракски йезиди, които са подложени на гонения от „Ислямска държава“. 

Те споделят страха си от пътуването с лодка, тъй като са виждали снимки на удавени в Егейско море деца. Мислели са, че пътуването по суша през България ще бъде по-сигурно. Пътят обаче се оказва осеян с препятствия и опасности. Повечето са изпитали грубото отношение на местната полиция, мнозина са били ограбени и бити, а някои са задържани в ареста за неопределено дълго време.

Гърция се подготвя да въведе извънредно положение през следващите 72 часа, ако Македония не започне да пуска бежанци на своя територия, пише скопското електронно издание “МКД”, като се позовава на официално предупреждение от страна на гръцките власти.

Изданието припомня, че политиката на Македония спрямо бежанците зависи от броя, който ще пусне на своя територия Сърбия, а тя е в зависимост от квотите на Хърватия.

Според “МКД” в момента на територията на Гърция има около 30 000 бежанци, които са разпределени в 28 населени места и в 7 транзитни центъра.

Сърбия е започнала да определя бежанската си политика на принципа “колкото излязат, толкова ще влязат” заради изчерпване на лимита за прием на 2000 души. “МКД” се позовава на съобщение на Баварското радио, според което е възможно Германия да затвори границите си с Австрия.

Предишна статия

Кремъл пуска “Роснефт” за приватизация!

Следваща статия

EVN България иска по-високи цени на тока!

Други интересни