Точно в 01:00 часа българско време, Лондон каза “сбогом” на Брюксел!

Автор: Няма коментари Сподели:

Великобритания напусна ЕС. Точно в 01:00 ч. българско време, Лондон каза “сбогом” на Брюксел. Борис Джонсън ще остане в британската история като премиерът, извел страната от Общността след 47 години членство.

Точно час преди напускането, той публикува своето обръщение към гражданите и има обеща, че това не е краят, а началото на една нова ера.

„Нашата работа като правителство е да обединим страната и да продължим напред. Най-важното нещо, което искам да кажа, е, че това не е край, а начало. Това е моментът, когато изгрява зората и завесата се вдига за новото действие на нашата велика национална драма“, каза той.

Напускането на Съюза е било „правилно и демократично“ подчерта Джонсън, като обясни, че Блокът е поел в посока, която повече не устройва Обединеното кралство.

Премиерът изтъкна, че това е момент на национално възраждане и промяна, но признава, че мнозина са загрижени:

„Тази вечер ние напускаме ЕС, но това не е край, а начало“, каза премиерът. 

Политическите анализатори отличиха помирителния тон на Борис Джонсън и опитът му да не триумфира като победител, а да заема позицията на обединител.

31 октомври не е краят на сагата Брекзит, а началото на по-трудната част от преговорите – тези за търговските отношения между Великобритания и ЕС. Двете страни имат срок от 11 месеца, в който да договорят бъдещите си отношения. А докато това стане факт, ето и 7 неща, които се промениха в този час, и 7, които остават същите:

Какво се промени?

 1. Британските депутати загубиха местата си в ЕП.

Евроскептикът Найджъл Фараж, който прекара десетилетия в опити да изведе Великобритания от ЕС, постигна желаното, но остана и без работа. Той и още 73-ма евродепутати ще трябва да търсят своето ново поприще.

 1. Край на срещите на Върха… с британско участие

Въпреки че в Брюксел ще трябва да обсъждат важни въпроси, които ще засягат и Великобритания, нейни представители няма да бъдат част от разговорите. Ако премиерът Борис Джонсън иска да присъства на разговор на високо равнище, той ще трябва да получи специална покана от европейските лидери.

 1. Търговия, търговия, търговия

До края на 2020 г. многократно ще чуваме тази дума. Търговско споразумение между Лондон и Брюксел е приоритет за всички замесени, а основната цел е бизнесът и от двете стани на Ламанша да не пострада. Британците, обаче, нямаха право да водят официални преговори с трети страни, но това вече не е така. Предстои да стане ясно какво ще се споразумеят със Съединените щати, които многократно дадоха заявка, че гледат на Кралството като на стратегически партньор. Каквито и споразумения да постигне Борис Джонсън, те ще влязат в сила едва след края на преходния период, а именно – 31 декември тази година.

 1. Завръщането на сините паспорти

30 години след като британските задгранични паспорти станаха червени, каквито са и в останалите страни от ЕС, е време отново да бъдат сини – дизайн, въведен за първи път през далечната 1921 г. Сегашните документи остават валидни най-малко още 6 месеца.

 1. Новите монети от 50 пенса

Както всяко значимо събитие, Брекзит беше отбелязан и с нова монета от 50 пенса. Юбилейното издание вече е в обращение, а на него са изписани датата 31 януари и надпис “Мир, просперитет и приятелство със всички народи”. Привържениците на оставането в ЕС обявиха, че няма да използват новата монета. Такава беше изсечена и за 31 октомври 2019 г., но след като британското правителство поиска отсрочка от ЕС, се наложи всички монети да бъдат претопени.

 1. Британската служба за Брекзит вече не съществува

Създаденият от Тереза Мей през 2016 г. екип се разформирова. Всички предстоящи преговори ще се водят на територията на Даунинг Стрийт 10.

 1. Германия вече няма да екстрадира издирвани от Великобритания лица

Според германската конституция, федералната република няма право да екстрадира свои граждани, дори да са издривани за престъпления зад граница, освен ако не става дума за страни от ЕС. Сега, ако за дадено лице бъде издадена европейска заповед за арест, то Германия ще предаде на британското правосъдие свой гражданин само, ако преди това има издадено за това съдебно решение.

Какво не се промени, въпреки Брекзит?

Докато трае преходният период, гражданите на ЕС могат да бъдат спокойни за своите пътувания до Острова. Запазват се досегашните условия за:

 1. Пътувания от и до Великобритания

Със самолет, по море или по суша – досегашните разписания от и до Острова остават в сила. До 31 декември както британските, така и останалите европейски граждани ще могат да пътуват както и досега.

 1. Шофьорски книжки и паспорти на домашни животни

В следващите 11 месеца тези документи ще важат. Стига да са валидни, можете да се отправите на пътешествие до Англия или Шотландия, придружени от своя четириног приятел.

 1. Европейска здравна карта

Всички европейски граждани продължават да имат право на безплатна спешна медицинска помощ на територията на Великобритания. Същото важи и за британците, намиращи се в някоя от 27-те страни от ЕС.

 1. Да живееш и работиш във Великобритания

Правото на свободно придвижване е гарантирано от Споразумението за напускане. Докато тече преходният период, а вероятно и след него, гражданите на ЕС могат да живеят и работят на Острова. Същото важи и за британците в Европа.

 1. Пенсии

Хората, които отговарят на условията за пенсия, ще продължават да я получават.

 1. Вноски за бюджета на ЕС

Въпреки обещанията на лагера за напускане, че Брекзит ще доведе приток на милиони към британската икономика, Лондон ще продъжи да плаща вноските си към ЕС докато тече преходният период. Всички европейски програми остават валидни.

 1. И отново за търговията

Вносът и износът на стоки се запазва както и досега – без допълнителни мита.

                      източници: БНР и БНТ             

             http://big5.bg/profil/item/16056-velikobritaniya-napusna-es-kakvo-se-promenya.html

             

Предишна статия

ЛЕКОТАТА, С КОЯТО НИ ПОДВЕЖДАТ

Следваща статия

Търпим управлението на малообразовани и крадливи мерзавци! Те са по-крадливи от старите партийни кадри, които от страх пред самодържеца, крадяха с мярка…

Други интересни