Математикът Петър Велков отново с факти, този път за себе си

Автор: Няма коментари Сподели:

               Истината за моята експертиза и атаките в жълтите медии

 Предисторията първо, а после и фактите: Наскоро беше активирана атака чрез медии относно моята експертиза. Това бе направено първо в „Стандарт“, а после копирано и украсено от “Гласове“, “Актуално” и някои други спорни сайтове без, разбира се, да проверят фактите, манипулирайки обществеността.

1️⃣ Какво написаха медиите накратко: “Скандал! Математикът, който ни плашеше, бил пишман“ и “Петър Велков не бил математик. Завършил е педагогика“. “Петър Велков, който преди ден стресна цяла България с прогнозата си (моя бележка: прогнозата, както и всичко до тук, казано от мен, вече се случва и за 10 дни е 2 пъти), че „смъртността ще скочи с до 4 пъти“, се оказа, че не е математик, а такъв е само баща му. Това става ясно от негов пост във Фейсбук, препечатан в медиите.“ 2️⃣ Разяснения: Първо, никога до сега не съм писал пост (първа лъжа) по темата, второ, никога не съм бил представян в интервю в коe училище преподавам, трето, не работя в Бояна, четвърто беше грешна и информацията, свързана с това какви позиции заемат хората с които работя. (което не знам какво общо има с мен – жълтини). 3️⃣ Фактите: В медиите са опитали да копират мое обяснение в коментар на отправен въпрос към мен в една Фейсбук група. (Пълното съдържание на коментара можете да видите по-долу). Разбира се, избирателно са сложили само 1/3 от коментара, удобно манипулирайки обществеността, изрязвайки ключови думи и основата теза, обясняваща неща, пряко свързани точно с математиката и ситуацията.

4️⃣ Експертиза в кои области: От самото начало, когато съм бил по медиите през последните месеци, съм се явявал в лицето си на две области: Образование и Управление – искал съм да ме представят като учител, анализатор и експерт в тези две области, на които се базира както формалното ми образование, така и трудовия ми опит. А също така и като доброволец във ВМА и Столично РЗИ по време на пандемията.

5️⃣ Накратко за математическите познания:  Завършил математическа гимназия и състезател по математика.  7 години преподаващ под различни форми математика на ученици до 15 години.  Обучител на учители по математика из цялата страна и разработващ методики и други материали за преподаване по математика.  Педагогика е само едно от трите ми образования. То е моето хоби и призвание. Другите две са свързани с управление, статистика, математическо моделиране, прогнозиране, планиране, антикризинсно управление, и много други тясно свързани области. 10+ години с това се занимавам.  95 % точност на прогнози и анализи на пандемията вече почти година.

6️⃣ Образование и опит: ???? Имам богат опит от различни образования и професионален стаж. 

1/3 от образованието и професионалния ми опит са свързани с образователната сфера, 2/3 са свързани с опит в сферата на управлението в НПО и частния сектор – на екипи на места от стотици хора, бюджети за стотици хиляди левове, управление на кризи, използване на математически модели, изследвания, оценка на въздействието, анализи на образователна и здравна система, статистически модели, и тн, което е ключово за управлението и на тази криза. Наскоро се завърнах отново да преподавам активно и в училище, но работя отново по различни проекти и в други сфери. ???? Аз съм магистър по управление. Завършил с отличие както като бакалавър по Бизнес администрация, така и магистър по Публична администрация. Хората, управляващи едни от най-важните компании в света, и заемащи едни от най-важните държавни постове, са завършили същите специалности. ???? По време на обучението си по Бизнес администрация съм бил подготвян по точно най-добрите практики в сферата на управлението и в частност управление на кризи, стратегическо управление, управленски решения и риск, моделиране и прогнозиране и всякакви такива важни области. Използвам съм компютърни моделирания, статистически методи, а математиката е била винаги най-важната част в моя живот. Завършил съм и Публична администрация като магистратура в основата, на която е управление точно на държавни структури, управление на здравната и образователната система, управление на кризи в държавата, модели и тн. Отделно имам редица други специализации, някои в чужбина и курсове, премината на различни теми като епидемиология, например. ???? Независимо какво кой е завършил, кой как изглежда – важното е какво казва и дали това, което говори, е вярно, базира се на науката и се случва. Формалното образование е само една малка част от ученето на човека през живота и неговата значимост все повече отива на заден план. Питайте мениджърите на едни от най-големите фирми света. И както Лъчо Томов даде един съвет наскоро: Избягвайте да питате „А ти кой си, че задаваш този въпрос, или твърдиш това“. Не всичко опира до личността, не може всеки спор да започва и завършва с ad hominem. Трябва да умеете да се абстрахирате от личността.“ ???? Формално математическо образование никога не съм твърдял, че имам. За хората и медиите, човек, който борави с числа, е математик, затова и от чисто разбираема гледна точка за обществото медиите грабнаха този кратък (с 1 дума) и лесно разбираем етикет. Както Лъчо Томов обясни: „У нас по принцип думата „математик“ се използва свободно, а тя означава някой, който се занимава активно с изследвания по чиста или приложна математика. Това какво е завършил би послужило за обяснение, ако говори неверни неща или пълни глупости, а това не се е случвало.“

7️⃣ За надеждността на анализите и прогнозите ми:  Лесно може да се провери на моята стена, че за последната почти година имам над 90-95% успеваемост във всичките си прогнози. И че всички съвети и анализи, които съм правили, са ставали реалност и са доказани във времето.  За разлика от всички екранни специалисти като Мангъров, Чорбанов и Първанова, чиито данни бяха откровена манипулация и лъжа, а прогнози не се сбъднаха на 90%. Включително видни експерти и специалисти, които много уважавам, направиха множество грешни твърдения и направиха в пъти повече грешни прогнози от мен  И последните ми твърдения и прогнози (визирани в тези жълти статии) започват също да се случват. Защото са изключително професионални, базирани на математика, статистика, епидемиология и теория и практика на управление на системи. Все неща, които съм учили, проучвал в детайли и работил през последните повече от 10 години. Повече за последните прогнози и тяхното случване тук:

 https://www.facebook.com/petarangelovvelkov/posts/10218208117216230

❗ ВАЖНО, ето го целия коментар, от който са рязали медиите, за да създадат тези статии, 1 към 1, публикувам тук, мога да приложа и скрийншот:

„Peter Bonin, Привет, донякъде имате основание, но е и спорно. 

Първо, никога аз самият не съм се представял като такъв. По медиите често нещата не стават точно така – вие какъв сте? А добре…

 Второ, спорно е до там, че нямам завършена специалност математика. Но ако математици са само тези, които са завършили Математика, то немалка част от хората, определени като такива, не биха били. Баща ми е завършил това и цял живот съм бил сред математици (не че това е важно). 

Завърших математическа гимназия в такава паралелка на интензивно изучаване, като през това време съм състезател на национално ниво в специализирани състезания. След това съм кандидатствал с този предмет. В университета съм учил множество дисциплини (някои и чиста математика), а други, в които е била повече от основа. 

Завършил съм педагогика, като едно от трите ми висши образования (другите 2, от които са пряко свързани с управление на кризи на национално и бизнес ниво, с които са ми свързани и другите експертизи, а и част от служебните ангажименти последните 10 години), където също съм учил теория и методика на преподаването по математика. 

През годините съм преподавал математика, а няколко години съм бил главен методист и обучител на учители от цялата страна по математика (няколко хиляди ученици и стотици училища), включващи цяла системата за обучение и преподаване по математика (обучения, обяснения, математически концепции, и подкрепа на тези учители из цялата страна). Като горните неща от учител и обучител по математика, медиите постепенно (съкратено) започнаха да използват директно математик, който всеки може да прецени дали и до колко е коректно.“

❗ Слагам два коментара по тази тема, защото е по-важно не само ти какво говориш за себе си, но и другите, особено и непознати, като г-жа Атанасова, например:

???? Irina Atanassova: Типичен пример за изместване на аргументацията. Той не е прав, защото има татуировки. Тези с татуировките не ги слушаме. Това се прави, когато опонентът ти няма аргументи, с които да ти победи тезата и тогава започва да напада теб, а не тезата ти. Така, когато сломи теб, или те дискредитира, напрактика е успял да дискредитира тезата не на рационално, а на емоционално равнище. За публиката ще напамня, че Нобелова награда за икономика взе поведенческия психолог Даниел Канеман. В цивилизованите научни общности не се гледа откъде си тръгнал, а къде си стигнал и дали твоите тези са валидни и дали моделите ти работят. Един от големите психолози К. Левин е физик по образование, но неговите теории и за лидерството и до днес се ползват.

???? Ivan Gospodinov: Твърденията на Петър не се различават по качество от твърденията на който и да било друг математик относно пандемията. Компетентността му също е на това ниво на разбиране. Не виждам причина да не наричаме човек, който адекватно използва математиката, за да говори публично по обществени проблеми, математик. В такава роля той се явява и е напълно подготвен да бъде оповестен в медиите с математическите си умения. Той е изучавал управление на кризи, което включва основно работа със статистика.

П.П. Една приятелка, след последните множество атаки от медии и инфлуенсъри по мой адрес, написа: 

„Когато нямаш аргументи, с които да пребориш някого, се опитваш да го омерзиш.“ 

              Българска народопсихология.

Материалите в медиите (само част от тях): 

                                  https://www.standartnews.com/…/skandalmatematikt-koyto-ni…

                                  https://glasove.com/…/petr-velkov-ne-bil-matematik-a-pedagog 

                                          standartnews, Glasove, Actualno.com                       https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Сабазий/ Дионис и Орфей са първоизточник за много религии

Следваща статия

От какво ви е страх?

Други интересни