Вирусът – щам A/H1N1 (“Калифорния”)!

Автор: Няма коментари Сподели:

Вирусът с ваксинален щам A/H1N1 (“Калифорния”), известен като свински грип, е водещ в епидемията у нас този сезон. Той е основният причинител и в Пловдив, където десетки деца са в инфекциозно отделение, а в понеделник бе обявена грипна ваканция.

“В 80% от изпратените проби за изследване откриваме вируса A/H1N1. Разпространяват се и останалите 2 вируса – тип В (“Виктория”) и А/H3N2 (“Швейцария”), но значително по-малко”, съобщи за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Свинският грип се появи у нас през 2009 г. и бързо показа, че има “афинитет” към бременните и най-малките.

“Той засяга по-често децата и много бързо води до усложнения, главно пневмонии!

Макар и по-рядко, има и случаи на мозъчни усложнения – менингит и енцефалит”, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Заради бързия ход на инфекцията малките трябва да бъдат под постоянно лекарско наблюдение, а при по-тежки симптоми – да се хоспитализират незабавно. Сред тях са висока температура, затруднено дишане, диария, неврологични оплаквания и др.

До момента са доказани 3 смъртни случая при деца, свързани с грипа. В Старозагорско почина 3-годишно дете, при което впоследствие бе изолиран грипен вирус тип В. Едно от децата от социален дом в с. Крушари, прието в добричката болница с усложнения от грип, почина с доказан свински грип. Момиченце на 2,5 г., докарано в пловдивската УМБАЛ “Св. Георги” в състояние на клинична смърт с енцефалит през януари, също е имало положителна проба за вируса “Виктория”. При друго дете с енцефалит в Пловдив, от което е изпратена проба в НЦЗПБ, е доказан свински грип в началото на февруари.

“През последната седмица сме получили 120 проби за изследване на грип. Обстановката е предепидемична, в началото на другата седмица ще се види намаляват ли болните, или се увеличават”, прогнозира проф. Кантарджиев.

“В София болните са много, но 3-а седмица се задържа заболеваемост около 130 на 10 000, колкото е средната за страната. Не бях виждал досега епидемия с 3 седмици плато”, коментира д-р Кунчев. Според него епидемичната вълна у нас ще се задържи поне още 2-3 седмици, пикът предстои.

204 училища в Пловдив и областта са в грипна ваканция до петък. Мярката е противоепидемична, не е обявена грипна епидемия, каза шефката на дирекция “Надзор на заразните заболявания” в РЗИ д-р Моника Троянчева.

В почивните дни през спешните центрове минали много ученици. В амбулаторията на детската клиника в УМБАЛ “Св. Георги” били прегледани 140 деца в събота, а в неделя – 137. Дневно в инфекциозна клиника приемали по 30 души с грип.

“Всичко това дава основание да обявим ваканция в училищата”, каза кметът на Пловдив Иван Тотев. Той самият 2 дни не могъл да се вдигне от леглото заради висока температура. Вирус повалил и шефката на просветния инспекторат Иванка Киркова и децата й.

“Детските градини и ясли в Пловдив няма да затварят, но отправям огромна молба към родителите да не водят децата си, ако са болни”, призова Тотев. Сутрин директорките на детските заведения щели да връщат малчугани със симптоми.

Кметът призова учениците да стоят вкъщи до петък!

Не е препоръчително да хукнат по улиците и кафенетата, каза той.

Според д-р Троянчева все още не обявяват епидемия в Пловдив, тъй като заболеваемостта била 89 на 10 000 души.

Второто от тежко боледуващите от грип деца от социалния дом в с. Крушари, Добричко, продължава да се бори за живота си в областната болница, съобщиха оттам. Преди седмица постъпиха 6 деца, от които 2 с опасност за живота. В областта няма грипна епидемия.

Във Варна отчетоха скок на заболелите – общо 492-ма от 1 до 7 февруари. “Заболеваемостта е 147 на 10 000 души, над средната за страната, но под епидемични стойности. До края на седмицата ще наблюдаваме отсъстващите в училищата”, каза шефката на надзора на заразните болести в РЗИ-Варна, д-р Янка Драганова. В Стара Загора обявиха 4 дни грипна ваканция от вторник.

“В София има болни деца – основно между 2 и 4-годишни, но отделението не е препълнено. Има ли детето кашлица и температура около 40 градуса, най-вероятно е грип”, каза доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница. (24часа)

220 умряха от грип в Украйна, 44-ма – в Гърция

220 души са починали от грип от началото на обявената грипна епидемия в Украйна, предаде РИА Новости. Сред тях има три случая на деца до 17 г., както и на една бременна жена.

Най-голям е броят на жертвите на грипните вируси в Одеската област, там са починали 38 души, съобщи украинското министерство на здравеопазването. Общо за страната през болници са минали близо 132 000 души, като 67,7% от пациентите са на възраст под 17 г., уточняват здравните служби. В повечето случаи става дума за свински грип.

Само за последното денонощие в болница са били приети близо 3000 души с усложнения. Очаква се и нова грипна вълна, този път от т.нар. тип “Швейцария”.

Министерството на здравеопазването на Русия обяви край на пика на епидемията от свински грип, която бе обхванала 90% от всички региони. До началото на февруари там също данните бяха за 200 умрели от усложнения. Най-големият брой от починалите бяха в големите градове – Москва и Санкт Петербург. Специалистите обаче отбелязват, че тази смъртност не е толкова висока, тъй като по принцип годишно в Русия грипът отнася средно до 2000 души.

Преди дни стана ясно, че в Гърция жертвите са 44, а още 106 пациенти лежат в тежко състояние. Наскоро смъртта на 4-годишно дете без хронични проблеми предизвика притеснение сред медиците, според които делът на заразените деца сега е много по-висок в сравнение с предишните епидемии.

Грипна епидемия е обявена и във Франция, но за момента властите там съобщават за 8 жертви. От началото на годината с различна степен на оплаквания към лекар са се обърнали 500 000 души.

Източните, централните и южните кантони на Швейцария също бележат много голяма заболеваемост, но данни за починали няма. (24часа)

Проф. Тодор Кантарджиев: Слагайте мокра кърпичка на устата при кихане 

– Проф. Кантарджиев, какво може да направи човек, за да се опази от заразяване по време на грипна епидемия?

– Хигиенните навици са много важни, когато става дума за разпространението на инфекциозните заболявания. Първо, всеки болен трябва да остава у дома, а не да демонстрира преданост, ходейки на работа. Болните деца трябва да се спират от училище и детски заведения. Това е в тяхна полза, а и ограничава заразяването на другите.

Второ, всеки трябва да слага антибактериална кърпичка на устата си, когато киха или кашля. И трето, по-често през деня трябва да мием ръцете си с топла вода и сапун.

– Привърженик ли сте на грипните ваканции?

– Разбира се, ограничаването на контактите е сигурна мярка за ограничаване на грипните епидемии.

Проф. Тодор Кантарджиев

– На фона на Пловдив, където обявиха грипна ваканция и епидемия, в София няма такива мерки. По-малко ли са болните реално?

– Статистиката за заболеваемостта от 130 на 10 000 за последната седмица в София е съвсем реална. Мисля, че току-що приключилата ваканция спаси нещата, но до края на тази седмица ще видим дали е така.

https://www.24chasa.bg

Проект Like Finance

Предишна статия

Ердоган заплашва да наводни Европа…

Следваща статия

Новият министър на образованието танцува върху маса!

Други интересни