Ердоган заплашва да наводни Европа…

Автор: Няма коментари Сподели:

Труският президент Реджеп Ердоган е заплашил, че ще наводни Европа с мигранти през ноември, ако европейските лидери не му предложат по-добра сделка за справяне с близкоизточната бежанска криза, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на гръцкия новинарски сайт еuro2day.gr.

“Можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси”, казал Ердоган на среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на Европейския съвет Доналд Туск. Според гръцкия сайт euro2day.gr изказването е било направено по време на разговор, състоял се по време на срещата на върха на Г20 в Анталия на 16 ноември 2015 г.

“Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците”, е казал Ердоган на европейските лидери.

“На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?”, е попитал Ердоган двамата лидери, предаде ТАСС. Ройтерс допълва, че задавайки този въпрос Ердоган е попитал Туск и Юнкер дали ЕС ще “убие бежанците”, за да се справи с кризата.

По време на разговора турският президент е засегнал и темата за атентатите в Париж и за тероризма. По думите му, цитирани от гръцкия сайт, терористичните актове в Париж са свързани с нищетата и със социална изолация.

“Тези хора са необразовани, те все така ще бъдат терористи за Европа”, е казал Ердоган по адрес на нападателите. Той е подчертал, че Турция се бори с “групировката Ислямска държава, с Демократическия съюз (партията на сирийските кюрди) и с всички”, предаде ТАСС.

По време на срещата е станало дума и за доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя й към присъединяване към ЕС, посочва ТАСС. Ердоган се е възмутил от съдържанието на доклада и го е определил като “оскърбително”.

“Кой е написал този доклад? Как сте могли изобщо да напишете подобно нещо? Болшинството от турците не искат Турция да стане член на ЕС, защото вие изготвяте такива доклади”, е казал турският президент на двамата европейски лидери.

В доклада, публикуван на 10 ноември миналата година, се говореше, че в Турция процесът на реформи се е забавил миналата година, а напредъкът в борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната система е определен като ограничен. Освен това ЕК отбеляза, че Турция е направила значителна стъпка назад в сферата на спазване на свободата на пресата и има негативна тенденция в сферата на съблюдаване на правата на човека, припомня ТАСС.

Ройтерс посочва, че според изнесеното в гръцкия сайт Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Президентът е обвинил ЕС, че е разочаровал Турция, а Юнкер лично, че не е проявил уважение към него.

Според гръцкото издание Ердоган е казал, на Юнкер, бивш премиер на малката страна членка на ЕС Люксембург, че трябва да засвидетелства повече уважение към 80-милионната Турция, предаде Ройтерс.

“Люксембург е само като един малък град в Турция”, казал Ердоган”, цитиран от Ройтерс.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Трите пакета тежат общо 12 килограма!

Следваща статия

Вирусът – щам A/H1N1 (“Калифорния”)!

Други интересни