Къде робите имат триетажни къщи?

Автор: Няма коментари Сподели:

Божидар Димитров: 

…И двата термина, както е формулиран вашият въпрос в анонса – съжителство и робство, не са верни. Не са верни от академична гледна точка. Българинът не е бил… Роб означава одушевен предмет от юридическа гледна точка. С роба можеш да правиш каквото си искаш. С жените, дори Джордж Вашингтон, от няколкото робини, които е имал, има деца. (Бел. на „После“: Вярно донякъде, но се отнася до друг президент. Джордж Вашингтон не е имал деца – предполага се, че прекарана в детството му едра шарка го е направила стерилен. Има исторически сведения, че една от робините на Томас Джеферсън е родила мулатчета, но историческата наука не е изяснила категорично кой е бащата – Томас или брат му Рудолф. Ама то – Джеферсън, Вашингтон, все тая – не е като разликата между владичество и робство.)

Водещ, НТВ: 

От историческа гледна точка.

БД : 

Такова нещо с българина не може да се направи. Той е свободен човек. Може да се премества дори в границите на Османската империя, може да ходи на гурбет, да се занимава с бизнес, да богатее, и да строи такива селища като Копривщица, Панагюрище, Созопол, Несебър, Охрид, Битоля – с грамадни триетажни къщи. Къде робите имат триетажни къщи?

Водеща, НТВ: 

Страшна свобода са имали българите.

БД 

Но, нямат никакви права, тъй като Османската империя не е турска държава. Тук бъркат много хора. Тя е държава на исляма.

Водеща: 

Само секунда. Чувам какво казвате – не са роби, обаче…

БД: 

От юридическа гледна точка.

Водеща: 

От юридическа гледна точка, но то е станало като… То е във фундаментална основа.

БД : 

Да. Нашите възрожденци…

Водеща: 

Като кажеш „турско робство“ аз не си представям хора без права, роби, които се влачат по земята, разбира се, не си го представяме така, но самата конструкция на израза „турско робство“ е изключително устойчива. И като ти бръкнат в този фундамент е малко… се чудиш защо и кой го прави, и с каква цел.

БД: 

Тези, които искат. Аз бих се почувствал дълбоко обиден, ако баба ми, дядо ми, прабаба ми, прадядо ми и така назад поколенията в Странджа, в която всички села са били български до 1878 година, 66 села има в Странджа, са били роби, и с баба ми са правели каквото си поискат турците.

Водеща: 

Казвам, че смисълът на думата знаем, че не отговаря на действителността.

БД 

Да, слушайте. Тя идва от Възраждането, от българската публицистика през Възраждането. Знаете, имаме вестници, пишат. Тези, дето са в Букурещ, тези, дето са в Цариград, защото има два центъра на народната борба – в Цариград легален и един в Букурещ, Гюргево в Румъния. И там се използва термина „турско робство“. Това е емоция, това е възраждане. Но този емоционален термин влиза в учебниците и трайно се набива в главите.

Водеща

Факт.

БД : 

И хората, които сега си искат турското робство, не осъзнават, че те са прекършени духовно вече.

Водеща:

Те го третират, че някой иска да подмени историческата истина.

БД : 

Иван Вазов най-добре го е усетил и не е написал книга „Под робство“, а е написал „Под игото“. Игото на средногръцки, думата хегемония, т.е. владичество може да се преведе още на български, под игото, идват, казах, от гръцката дума „хегемония“. В средногръцки „е“-то се чете като „и“ и „х“-то не се чете…. игемония, оттам иго е станало. Българизирал е Иван Вазов тази дума. Това е може би най-точният термин, но той ще бъде неразбираем за много хора и трябва такова обяснение като моето. Мисля, че най-добре би било, наистина, с българската дума „владичество“ да означаваме този период и да обясняваме, че българите не са имали никакви права. (…)

Водеща: 

С чии пари Министерството на образованието или отделни членове на това министерство в момента правят тази провокация?

БД 

Отделни членове. Не подозирам министър Танев. Гледам го, горкия, как се гърчи, нали, и се чуди как да оправдае действията на подчинените си. И той не ги оправдава. Вчера беше велик. Вика: „Пишете робство, съжителство, кой както иска“.

Начална страница

Предишна статия

Министърът е неподкупен.

Следваща статия

Руското министерство на отбраната опроверга твърденията на Анкара!

Други интересни