Министърът е неподкупен.

Автор: Няма коментари Сподели:

И тъй като явно нищо не разбирате защо министърът на просветата Тодор Танев е уволнен, ще си позволя да ви споделя някои изворни тайни. Премиерът не се е обадил на министъра да го помоли за доброволна оставка. Това е практика в цивилизованите държави. Министърът знае, че премиерът е прост. Премиерът се досеща, че министърът е интелигентен, а това е непоносимо. Освен това той не е „негов“. Той е съмнителен.

Министърът е неподкупен. Това е вредно. Министерството е златна кокошка за издигналата го партия (това е дългогодишна традиция и тежко нарушение на партийната дисциплина). Министерството е фабрика за пари. Програмите, училищата, университетите и даже „робството“ нямат никакво значение. Танев не се съобрази с партийната касичка. Непростима грешка.

Министърът мислеше, че дълбоко в душата на премиера има логика и даже грижа. Грешка. Слезлият от дървото може да стане човек, човекът не може да стане примат.

Министерството е гарант за спечелени парламентарни избори (ако министърът е съгласен). С помощта на инспектората винаги може да имате 200 – 300 000 гласа. Со кротце, благо и малко лобут. Министърът е гарант на своята партия и гарант за нейното следващо парламентарно представителство. Министърът може да дари своите работодатели с 15 – 25 народни представители (ако пожелае). Министерството е огромен, основен, държавен работодател. Ако не за учител, дъщеря ви може да бъде назначена чистачка (ако обича партията на министъра).

Министърът вкара огромна сума европейски пари, пожела съкращение на ненужни университети и ремонт на закона за академично развитие. Грешка, фатална грешка. Вашата баба може да бъде вече професор дори и покойница (да благодарим на египтологията).

Новият министър трябва да бъде прост. Може да бъде интелигентен, но управляем и подкупен. Добре е да е посредствен и малко мръсник. Добре е да бъде безсрамно подкупен.
Танев имал недостатъци. Главният Мултак такива няма. Сътрапезникът на Пеевски също. Винетка означава любов. В земеделието и екологията ценят почтеността и разума.

Това беше пожарникарският отговор на един европейски доклад. Победа за „робите“ в невъзможността за „съвместно съжителство“ между интелекта и властващата простотия. Бродирайте знамето.

*Проф. Велислав Минеков бе учредител и кандидат – депутат на партия „Движение България на гражданите“ с лидер Меглена Кунева. 

Той напусна РБ след формирането на кабинета „Борисов“ миналата година, когато Вежди Рашидов бе отново номиниран за министър на културата. Публикуваме коментара на Велислав Минеков от профила му във Фейсбук.

Начална страница

Предишна статия

Пеевски вдигна скандал на прокуратурата, че не разпитва Слави Трифонов!

Следваща статия

Къде робите имат триетажни къщи?

Други интересни