В Севлиево са измерени минус 28 градуса по Целзий тази сутрин!

Автор: Няма коментари Сподели:

Температурен рекорд за тази зима – минус 28 градуса е измерена днес в 07:20 часа в Севлиево, предаде БТА, позовавайки се на метеоролога Иванка Иванова. От седмица в този град температурата не е била по-висока от минус 20 градуса. 

В събота бе минус 24 градуса, а днес е най-студено.

Севлиево е в котловина и там често се наблюдават температурни рекорди и през лятото, и през зимата, тъй като въздушните маси се задържат по-дълго, отколкото в равнината и в планините”, обясни Иванова.

Най-ниската температура там за последните около 50 години е измерена преди 11 години – на 9 февруари 2005 година е било минус 34 градуса. “През зимите на 2007 и 2012 година температурата отново е падаала под минус 30 градуса”, припомни Иванова.

Минус 19 градуса е най-ниската температура в Силистренско, измерена в град Главиница, показва справка от Метеорологичната обсерватория в Силистра.

В Русе тази сутрин е било минус 16,6 градуса. Това е рекорд за тази дата в града, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град. От Спешна помощ в Русе съобщиха, че през нощта и до момента не са постъпвали сигнали за премръзнали хора.

Кнежа, където и вчера бе изключително студено, тази сутрин в 5 часа е било минус 23 градуса по Целзий, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. 

В същия час в Плевен са измерени минус 15 градуса. По-студено е било във Видин – минус 18 градуса и във Велико Търново – минус 16. В Ловеч температурата е паднала до минус 14 градуса. Във Враца и Монтана са измерени минус 10 градуса, обобщава Дарик.

В 08:00 ч. тази сутрин отново най-студено е било в Кнежа – минус 22 градуса. За изминалите три часа по-ниски са станали във Велико Търново – минус 17 градуса, и в Монтана – минус 11. За този период от време без промени са се запазили температурите в Плевен, Видин, Ловеч и Враца.

Припомняме, в за днес е обявен оранжев код за 16 области в страната, където се очакват опасно ниски температури. Останалите 12 области в Южна България са с жълт код.

Очакваните максимални температури са между минус 10 и минус 5 градуса по Целзий в Северна България. За Южна България – се очаква живачният стълб да стигне до 1 градус, информират от НИМХ-БАН.

Image title

Въпреки че събота и неделя бяха обявени за най-студените дни и се очакваше затопляне след тях, и за утре прогнозата обявява жълт код за опасно ниски температури в 11 области в страната. 
В цяла Северна и Западна България се очаква зимата да остане.

Код жълто е в сила за: Кюстендил, Перник, София – област, София – град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Щумен, Разград, Силистра и Добрич.

Сутрешни температури ще са между минус 10 и минус 15 градуса. Стойностите целодневно ще бъдат отрицателни стойности.

В Южна България температурите ще са малко по-високи – между минус 5° и минус 10°.

През нощта облачността ще е в процес на намаление. По поречието на Дунав и на места в котловинните полета отново ще се образува мъгла.

Утре до обяд ще преобладава слънчево време, но от запад облачността ще започне да се увеличава.

https://news.bg

Предишна статия

Русия – Европа.

Следваща статия

Topcar преобрази Mercedes-Benz GLE Coupe!

Други интересни