Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове!

Автор: Няма коментари Сподели:

Цената на Тойота Секвоя в САЩ започва от 41 000 долара и дори с всички възможни екстри достига едва до 70 000 долара!

Тойота Секвоя е моделът, който печели обществената поръчка на Южноцентралното държавно предприятие – Смолян за максималната възможна цена от 198 000 лева.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ Ново 20: Скъпите джипки ще возят шейхове от летището до гората Одобрявате ли с държавни пари да се купуват на чиновниците джипове по 200 000 лева? Монитори на задните седалки ми трябват, за да пускам имейли, обясни купувачът на джипа за 200 бона Кадиев задава парламентарен въпрос към Танева за скъпите джипове Министър Танева няма да спре купуването на джипки по 200 бона – били за скъп ловен туризъм И дойде горският с джип за 200 бона

Съученик на земеделската министърка Десислава Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове на максималната възможна цена. 

В три от четирите държавни горски предприятия т.нар. “конкурси” вече са приключили. Във всички печели фирмата “Кале Ауто” – представител на Тойота в родния град на агроминистърката – Сливен. 

Неин собственик е Калоян Ганчев Ганев – съученик на Танева и един от най-близките й приятели от детинство. Ганев е бил избран за общински съветник от БСП през 2007 г., но през 2008 г. е напуснал по свое желание. 

През 2003 година също се е кандидатирал за общински съветник, но от ВМРО.

В два от трите “конкурса” сделката е сключена на максималната възможна цена. В две от предприятията (Смолян и Сливен) тя е 165 000 лв. без ДДС (198 000 лева с ДДС), а в третото (Благоевград) е направена отстъпка и вместо за 165 000 лева, джипът е закупен за 160 000 лева без ДДС (192 000 лв. с ДДС).

В трите “конкурса” съученикът на министърката е единствен кандидат и – макар че предлага най-високата възможна цена, печели по критерия “най-ниска цена”.

Според чл. 39 от Закона за обществените поръчки възложителят може да прекрати процедурата с мотивирано решение, когато:

1. Е подадена само една оферта, заявление за участие или конкурсен проект;
2. Има само едно подходящо заявление за участие или една подходяща оферта;
3. Има само един конкурсен проект, който отговаря на предварително обявените условия от възложителя;

Нито едно от подчинените на министър Танева държавни предприятия не е решило да се възползва от тази възможност.

Никой не е обжалвал процедурата в КЗК.

От документацията на държавните предприятия в Благоевград и Сливен не става ясно какъв е избраният автомобил. 

От протокола в Смолян обаче личи, че държавното горско предприятие е закупило Тойота Секвоя (Toyota Sequoia). 

Секвоя е американска модификация, която не се предлага от българските вносители и по принцип рядко се предлага в Европа, заради разминаващите се европейските стандарти характеристики.

В сравнение с европейския си аналог Toyota Land Cruiser 120, Секвоя е по-дълга, по-тежка, харчи с 30% повече и има по-голям резервоар. 

Именно това изискване – резервоарът да е с обем поне 95 литра, автоматично отстранява всички европейски модификации от надпреварата.

Застраховката “Каско” на такъв автомобил е 8 910 лева през първата година, а в следващите 5 години намалява с по 15%.

Местният данък е 1223 лева годишно и остава такъв през първите 5 години.

Гражданската отговорност е 250 лева годишно.

В четвъртото държавно предприятие (Габрово), което обяви поръчка за скъп джип, победителят беше определен на 22 декември. Освен за луксозен джип там е обявена и процедура за 19 други високопроходими автомобила на единична цена до 45 000 лева. Изискванията са максимално подходящи за Toyota Hilux.

В Благоевград е обявена още една поръчка – за 66 нови високопроходими автомобили на обща стойност 3 036 000 лева. Поръчката също е максимално подходяща за Toyota Hilux, като пак трикът е в големината на резервоара. 

В първоначалната поръчка пише, че той трябва да е поне 80 литра. След писмо на потенциален кандидат, че в света има само един автомобил, който отговаря на тези условия, ЮЗДП-Благоевград отменя дискриминационното условие, обявявайки го за “техническа грешка”. 

Така обаче се появява възможност да спечели кандидат, различен от желания. Затова на 24 ноември изискванията отново са променени. 

В тях, пак с обяснението, че е допусната техническа грешка, се дописва, че двигателят може да бъде “не по-малък от 2 400 см3 ; не по-малко от 140 к .с.”. 

С новото ограничение “до 140 конски сили” се отстранява основният конкурент на Тойота Хайлукс – Mitsubishi L200, който е със 136 конски сили.

http://offnews.bg/

Предишна статия

Религиозен водач и общественик са новите клиенти на НСО!

Следваща статия

Мали иска с петиция Путин да я спаси от тероризма!

Други интересни