Мали иска с петиция Путин да я спаси от тероризма!

Автор: Няма коментари Сподели:

Бамако, Мали

Жителите на намиращата се в Западна Африка държава Мали смятат, че Русия трябва да ги спаси от проблема с екстремизма в страната. 

“Русия е длъжна да спаси Мали”, считат жителите на седмата по големина страна в Африка пише още в петицията, която те ще изпратят до Кремъл, съобщи руската телевизия RT, цитирана от БНР.

Те не са доволни от действията на френските части в страната им, които я предпазват от развитието на тероризма там.

Неотдавна жителите на южната част на Мали написаха петиция и сега специално създадена комисия трябва да събере 8 милиона подписи, за да отправят официално искане до руския президент Владимир Путин да се намеси в кризата в страната им.

Въпреки присъствието в западноафриканската държава на мироопазващата мисия на ООН и провежданата френска антитерористична операция и действието на алжирското мирно споразумение между правителството и туарегите, ситуацията остава сложна.

Засега медиите в Москва не отделят сериозно значение на призива, който жителите на Мали искат да отправят към Кремъл за стабилизиране на ситуацията в западно африканската държава.

Кремъл също не е излязъл с реакция на искането.

Ставащото в Мали обаче се свързва в руското информационно пространство с действията на САЩ и Франция в Либия преди пет години, като се споменава, че след свалянето на либийския диктатор Кадафи оттам са нахлули бежанци от племената на туарегите в северната част на страната и са провъзгласили създаването на своя държава под името Азавад.

На 20 ноември м.г. въоръжени джихадисти атакуваха хотел „Радисън” в Бамако, столицата на Мали, и взеха 170 заложници.

Няколко души бяха убити. Наложи се спецчасти да щурмуват сградата.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Съученик на министър Танева спечели всички поръчки за скъпи джипове!

Следваща статия

Коментар от гражданин!/09 Януари, 2016 / 19:36/

Други интересни