Жива вода край Малко Търново кара слепи да проглеждат и бездетни да зачеват. Тракийско оброчище в Странджа сбъдва и най-невъзможните мечти.

Автор: Няма коментари Сподели:

Има едно място в Странджа, за което казват, че отидеш ли там, желанията се сбъдват, мечтите стават реалност. До това място се стига трудно, то е скътано в Странджа планина, в близост е до село Граматиково, в посока Малко Търново, казва се Индипасха. 

Осем километра горски път водят до първата указателна табела за тайнственото място. След нея има още 3 км. планинска пътека. Тя води до високо място с импровизирани пейки. И погледнеш ли надолу, дъхът ти секва. 

Пред очите ти се открива картина на тайнственото място. Светилище, извори, скали, магическо място, определено. Място, за което имаш усещането, че е непорочно, пише BurgasCity.com .

Индипасха е тракийско оброчище. За него се говорят легенди повече от две хилядолетия. Казват, че тракийските жрици извършвали жертвоприношения на усойно място в самото сърце на Странджа планина и така предсказвали бъдещето. 

Вярва се, че ручеят, който извира от свещената скала, тече с жива вода. Тя връщала зрението на слепите, лекува болежките на болните, дава деца на безплодните…Местните хора твърдят, че водата е най-лековита в неделята след Великден. 

Затова и по дърветата има оставени дрехи, за да може мястото да изцели недъзите и болките. Други легенди пък разказват, как вечер тук, на това място самодиви излизат и играят своя танц. До свещеното тракийско оброчище на жриците е скован малък параклис с икони на Света Богородица, където християните палят свещ.

Целогодишно мястото се посещава. Тук не идват само болни, за да се излекуват, тук идват хора и от любопитство, да зърнат мистичното място. Идват и такива, които желаят мечтите им да се сбъднат.

БЛИЦ

http://www.blitz.bg/

Снимки BurgasCity.com

Предишна статия

Сняг и поледици в цялата страна утре!

Следваща статия

Външно министерство трябва да реагира незабавно на демонстрацията на турския посланик Сюлейман Гьокче, категорочен е бившият шеф на МВР

Други интересни