Външно министерство трябва да реагира незабавно на демонстрацията на турския посланик Сюлейман Гьокче, категорочен е бившият шеф на МВР

Автор: Няма коментари Сподели:

Последните дни на 2015 година поднесоха поредица от горещи събития на политическата сцена. Гвоздеят бе отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС и от ръководството на парламентарната група на партията.

Местан бе единодушно отстранен с мотива, че е изменил на националните интереси.

В поредица от материали Агенция ПИК разкри как Местан се скри в посолството на Турция в София и последвалата скандална намеса на посланик Сюлейман Гьокче да притиска областни председатели на ДПС.

Потърсихме по горещата тема Румен Петков, който е основна движеща сила на АБВ.

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

 

– Г-н Петков, премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да се намесва в драматичната ситуация в ДПС, както и че тя няма да се отрази на отношенията на България с Турция. Какъв е Вашият прочит на позицията на министър-председателя?

– За мен е много лош знак, че въпросите в една политическа сила се тълкуват като възможно сериозно влияние и на отношенията ни с друга държава, която и да е тя.

Според мен тази демонстрация от страна на турския посланик Сюлейман Гьокче и неадекватната проява на Лютви Местан, с когото се познаваме от 20 години, да търси закрила от турското посолство би трябвало да бъде последвана от незабавна реакция на Министерство на външните работи.

Опитът на турския министър-председател да окаже натиск върху българския премиер е грубо вмешателство във вътрешните работи на нашата страна. 

Премиерът Борисов трябваше да бъде много по-катерогичен в защитата на правата и свободите на българските граждани и правата и свободите на политическите партии, които водят самостоятелен политически живот и взимат съответните кадрови решения.

– Ще бъдат ли засегнати българо-турските отношения от случващото се в ДПС?

– Тук не става дума въобще за цената на българо-турските отношения през призмата на една българска политическа сила, а става дума за адекватността на нашите институции в защита на суверенитета и свободата на българските политически сили и недопускане на влияние от чужди държави.

– Службите трябва ли да разследват какво точно е правил Местан по време на продължителния си престой в турската легация?

– Това е въпрос на преценка на службите и техните ръководства. Аз съм убеден в професионализма на ръководството на ДАНС и че тя гарантира сигурността на политическите сили от контраразузнавателна гледна точка.

– Автентичният лидер на ДПС Ахмед Доган бързо ли ще се справи с последиците от отстраняването на Местан и депутатите около него?

– Не смятам, че в ДПС има криза. Техният национален ръководен орган взе категорично решение. Имало е и други такива ситуации в ДПС, които са били преодолявани по най-бързия и категоричен начин. 

– Как си обяснявате агресията в медиите на Иво Прокопиев по адрес на Ахмед Доган, след решението на ръководството на ДПС да освободи Местан?

– Притеснен съм от това, че някои български медии и политически дейци защитават една откровено протурска позиция. Такова е поведението на г-н Радан Кънев и на някои от медиите, за които говорите.

Това е израз на слугинаж пред една чужда държава, от което ние губим по отношение на чувството за национално достойнство и суверенитет. 

Смутен съм от една такава реакция.

– Новата 2016 година ще ни предложи президентски избори. Ще участва ли АБВ със свой кандидат?

– Още през януари ще имаме пленум на АБВ, на които много сериозно ще бъде обсъден въпроса с пълния цикъл от отчети на структурите в партията свързани с местните избори. На този форум ще бъде обсъдена и президентската кампания, за която ние се готвим и ще участваме с целия ресурс, с който разполагаме.

– Смятате ли, че е възможно да се стигне и до предсрочни избори през следващите 365 дни?

– Не смятам, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Нещо повече – ние се нуждаем от стабилитет. Стабилността ни е необходима, ако искаме да привлечем нови чужди инвестиции.

Избори за президент паралелно с извънредни парламентарни избори ще ни направят деструктивна дестинация от гледна точка на инвестициите.

http://pik.bg/

Предишна статия

Жива вода край Малко Търново кара слепи да проглеждат и бездетни да зачеват. Тракийско оброчище в Странджа сбъдва и най-невъзможните мечти.

Следваща статия

Ром празнува Нова година със стрелба пред лъскавия си “Мерцедес”!

Други интересни