Китай изпраща в Сирия повече от 5000 души от елитните си специални части!

Автор: Няма коментари Сподели:

По данни на алтернативен американски сайт Министерството на отбраната на Китай е получило разрешение да изпрати в Сирия елитни китайски части с численост над 5 хиляди души. Предполага се, че ще бъдат включени бойци от китайския спецназ на два военни окръга в Поднебесната – известните „Сибирски тигри” и „Нощен тигър”.Вчера вестник „Женмин жибао” собщи, че китайският парламент е приел първия антитерористичен закон, който легитимира участието на китайската армия в антитерористични операции зад граница. Законът влиза в сила от 1 януари 2016 година. С този факт се изпълни обещанието, дадено от президента Си Дзинпин на 30 ноември на президента Владимир Путин, че Китай ще вземе по-активно участие във войната срещу тероризма и ще бъде на разположение като партньор на Русия в глобалните антитерористични действия.

Според американския източник Китай прави тези стъпки поради възникналата сериозна опасност за китайската национална сигурност от страна на ДАЕШ и турското разузнаване – МIT. Американският разследващ журналист Сиймор М. Хърш, известен коментатор на разузнавателна и военна информация счита, че въпросът с китайските уйгури (мюсюлмани) стои все по-болезнено пред Пекин. 

Според него „фактът, че уйгурите биват подпомагани от турското разузнаване и се прехвърлят в Сирия през Турция, предизвиква огромно напрежение между Китай и МIT”. 

Китай е пряко засегнат от ролята на Турция, която подкрепя уйгурските джихадисти в Сирия и се опасява, че в бъдеще турската подкрепа ще се разшири и за уйгурските сепаратисти в синдзян-уйгурския автономен район на Поднебесната.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

НАТО е заплаха за националната сигурност на Русия!

Следваща статия

Температурите тръгнаха надолу! Най-сетне ще вали сняг!

Други интересни