ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВИЛА ЗА ВСИЧКИ!

Автор: Няма коментари Сподели:

 „ТРЯБВА ДА ИМА ПРАВИЛА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ДА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ С ГОДИНИ!“

03/04/2014 АГРО ВЕСТНИК

* заявява г-н Атанас Куковски, председател на кооперацията „Агрокомерс 98“ Хисаря, и допълва „Ние не сме оптимисти, а реалисти. Искаме да остане нещо и след нас!

* Екипът стопанисва 45 000 декара земя и пасища в общините Хисаря и Калояново

Г-н Атанас Куковски е родом от Хисаря, инженер по професия. В началото на 90-те години се занимавал с търговска дейност и международен ловен туризъм, в който част от туристите били фермери. 

От разговорите с тях и от предстоящото влизане на страната ни в ЕС преценил, че в селското стопанство има бъдеще. През 1997 г. създава с още трима свои съдружници – Стоян Бонев, Петко Кисьов и Стоян Христев кооперацията „Агрокомерс 98“, на която той е председател. 

Започнали със зеленчукопроизводство на площ от 200 декара. През първата година нямало пазар за произведения пипер и буквално изхвърлили готовата продукция.

– Това беше някакъв ад! Вземахме пари назаем. Като се върна назад във времето, се чудя как сме оцелели! – спомня си Атанас. 

– През втората година, макар че много хора се отказаха, ние продължихме да работим. Трудно беше, нямаше пазари. След две години започнахме да изнасяме в Германия, Австрия. Превърнахме се в най-големите износители на пипер – 80% наша продукция и останалото на по-дребни производители. Изнасяхме в бокс-палети само за консервни фабрики– заготвяхме, товарехме, експедирахме с камиони…

С Атанас Куковски разговаряме за трудностите през годините, за формулата на печелившия бизнес, за проблемите днес на българското земеделие и бъдещите цели на кооперация „Агрокомерс 98“. 

Един от първите проекти по САПАРД бил техен – за създаване на трайни насаждения и модернизация на селско стопанство. По това време изградили и система за капково напояване за зеленчукопроизводството и създали 800 декара с овощни насаждения – сини сливи и вишни.

След членството на страната ни в Европейския съюз осъществили няколко проекта по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ за закупуване на техника.

В момента кооперация „Агрокомерс“ стопанисва 45 000 декара земя и пасища в общините Хисаря и Калояново

На тях отглеждат пшеница, ечемик, рапица, тритикале, слънчоглед, царевица. Имат трайни насаждения, които са изградени върху собствена земя – сини сливи, череши и вишни. Зеленчукопроизводството е на площ от 500 декара.

В кооперацията на постоянен трудов договор работят 70 човека, а през лятото временно наетите достигат 200.

В технопарка си колективът използва само новозакупени машини – два комбайна „Джон Диър“, 20 трактора – „Джон Диър“, „Маккормик“, „Валтра“, самоходни пръскачки, торачки, сеялки и всякакъв необходим прикачен инвентар. Освен по програми част от техниката е закупена със собствени средства.

– Ние се радваме, че има доста бюрокрация при изпълнението на проектите, за да може средствата да стигнат до този, който истински се занимава със селско стопанство. Защото много хора могат-не могат, участват, за да вземат пари. Сега реват, че дребния производител не можел да вземе от тези средства. Ами като нямаш възможности, няма да вземаш! Той една бележка не може да си извади, а иска цялата документация да подготви и да произвежда продукция. Този човек ще дойде да работи, има достатъчно работа. Не може всеки да е чорбаджия! – уточнява позицията си за кредитирането в земеделието председателят.

За близо 5,5 милиона лева са изградили предприятие за производство на фураж и смески за животните със силозно стопанство. Все още проучват пазара и предстои тази година предприятието да заработи на пълни обороти.

                                                            03/04/2014   АГРО ВЕСТНИК

                         

Това интервю е дадено преди години. 

Така е разсъждавал председателят тогава. 

Иначе предприятието за за производство и смески за животни със силозно стопанство е трябвало да заработи през 2014 година. 

Дали още проучват пазара?

В следващата част на интервюто ще разберете как големите искат да изядат малките производители.

                                                                                                                          Тракийски Свят

Предишна статия

КОМИСИИТЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ПРОЕКТ!

Следваща статия

Зов за спасителна акция от село Черничево!!!

Други интересни