12 декември, 16:26 Историческо споразумение за климата е постигнато в Париж. Целта е да спре затоплянето на планетата доста под 2° и то да бъде ограничено до 1,5°.

Автор: Няма коментари Сподели:

Проектът за споразумение, представен на делегатите на 195 страни от френското председателство на конференцията на ООН за климата (COP21), цели да спре затоплянето на планетата доста под 2° и да се опита да го ограничи до 1,5° – заяви френският министър на външните работи Лоран Фабиус, предадоха световните агенции. Проектът потвърждава нашата основна, жизненоважна цел: да задържим покачването на средната температура доста под 2° и да се помъчим да ограничим това увеличаване до 1,5°, което би позволило чувствително да се намалят рисковете и въздействията върху планетата, свързани с климатичното затопляне, заяви Фабиус пред делегатите на пленарно заседание, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Досега международната общност бе поела на COP в Канкун през 2010 ангажимента да задържи термометъра под 2°. Доста под това равнище би било напредък; ясно е и значението на ограничаване на затоплянето под 1,5°, посочи той. Записаните в проекта 1,5° е искане на повече от сто страни, най-уязвимите на въздействието на затоплянето, както и на Европейския съюз, Саудитска Арабия, Индия и Русия, изтъкна Фабиус

Необходимо е да се намалят емисиите на парников газ (GES) с 40 до 70% до 2050 г., за да се надяваме да останем под 2°C, и да се съкратят със 70 до 95%, за да останем под 1,5°C, както са изчислили експертите от междуправителствената група за климата (Giec).

Под въздействието на емисиите на парников газ (GES) през последните 150 г. в атмосферата в резултат главно на изгарянето на изкопаеми източници на енергия, светът вече е стигнал до повишение на температурата с 1°C. Според експертите той се е насочил към затопляне от 1,5°C в резултат само на вече отделените емисии, заяви Фабиус.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Къща от пясъчно лего! Стартиращата компния PolyCare иска да разтърси жилищното строителство с технология, която прави бетон от пустинен пясък.

Следваща статия

Руска стратегическа подводница изстреля междуконтинентална ракета “Синева”!

Други интересни