Къща от пясъчно лего! Стартиращата компния PolyCare иска да разтърси жилищното строителство с технология, която прави бетон от пустинен пясък.

Автор: Няма коментари Сподели:

Мястото е Люксембург. Последният ден от ежегодното събитие на Европейската комисия, посветено на малкия и средния бизнес (SME Assembly) е напрегнат. 

Текат финалите между предприемачи от цяла Европа, които имат няколко минути да убедят публиката, че: първо, идеята им е страхотна; второ, от нея може да се изкарват пари; трето, тя ще промени света. 

Залата притихва, заслушана в д-р Герхард Дуст. Той няма да демонстрира мобилно приложения, решаващо някои и друг наболял проблем на развития свят, нито зелена идея как скандинавските държави да намалят отпадъците си с още един процентен пункт, нито ще почне да гради кули от пясък. Всъщност последното можем да го зачеркнем, защото, буквално погледнато, ще прави точно това…

“Защо 1.2 млрд. души в света живеят в гета или без покрив над главите си”, пита, роденият през 1952 г. германец. “Заради липсата на пари? Заради това, че са родени в бедност? Заради това, че са мързеливи и заслужават тази съдба? 

Моят отговор е – не”, категоричен е той. “Причината е в липсата на местни строителни материали, както и в това че строителството се превърна в нещо много сложно и може да се прави само от професионалисти”, смята той. 

И то в момент, в който по света има огромно търсене на качествено, бързо строителство на лоу-кост цена.

“Ние сме група пенсионирани предприемачи и инженери и искаме да променим нещата, преди да се оттеглим”, обяснява той. Прохождащата компания на Дуст PolyCare, създадена през 2010 г. е разработила нова технология, позволяваща да се произвежда полимербетон от пустинен пясък, който към момента не се използва в строителството. 

Къщите от този материал ще се изграждат в пъти по-бързо и на около седем пъти по-ниска цена. Иновацията има амбициозната цел да реши глобален проблем. 

Това е липсата на нормални места за живеене, учене и медицинска помощ за набъбващата средна класа в развиващите се страни, бездомните, пострадалите от природни бедствия, бежанците. 

Има намерението да направи това в страни с демографски бум и растеж, т.е. има голямо пространство пред себе си за разрастване на бизнеса. Към технологията вече има реален интерес от страна на клиенти – строителни компании, като предприемачът се надява още следващата година да заработят фабриките за лоу-кост къщи в държави като Либия, Саудитска Арабия, Индия, Чад, Кот д’Ивоар. Бизнесът, който разработва Дуст, по неговите собствени думи попада и в графата disruptive – т.е. тези, коитооткриват слабостите на утвърдените бизнес модели, намират начини да ги избегнат и да променят всичко. В случая с PolyCare това е строителството, което досега изглеждаше доста устойчиво на революционни иновации.

Бетонна идея

“Аз съм предприемач цял живот”, разказва за себе си Герхард Дуст. Имал е няколко компании, последната в книжната индустрия, като накрая се пенсионира. Тогава инженерът Гюнтер Пльотнер му споделя идеята си да произведе строителен материал от пустинен пясък, върху която работи от 15 години.

“Никой не може да строи с пясък от пустинята, тъй като е много кръгъл и не се свързва с цимента не може да се направи нормален бетон. Всичките сгради в Дубай и Абу Даби са направени с пясък, внесен от Австралия и Филипините, като Катар е внесъл пясък за 6.5 млрд. долара през миналата година. 

Това е революционно за Африка и за всички пустинни държави”, обяснява Дуст. Първоначално обаче той няма желанието да инвестира. После обаче отива в разрушеното от земетресението Хаити и си казва, че нещата трябва да се променят. PolyCare е основана през 2010 г. “Пльотнер вложи идеите си, а аз пари”, усмихва се Дуст.

Двамата съдружници са имали нужда от 4 години за разработването на технологията, през които си сътрудничат с една от големите компании от химическата индустрия на Холандия и университети. 

Седем патента по-късно полимербетонът на PolyCare използва 87% пясък, 12.8% полиестерна смола и 0.2% химикал, който започва реакцията между тях. Смесването се прави в специални машини и по специална технология. 

Процесът завършва след 20 минути без нужда от допълнителна производствена енергия, докато обикновеният бетон има нужда от 28 дни да се втвърди. На въпроса с какво къщата е по-добра от сглобяемите той твърди: “Продуктът е от 3 до 5 пъти по-здрав от обикновения бетон, 6 пъти по-устойчив към износване, водоустройчив, огнеупорен, със 100 години живот, а елементите, които се произвеждат, са под формата на големи парчета лего. 

Всички можем да строим с лего”, усмихва се Дуст. Всички тези показатели водят до няколко нови възможности. За производството на полимербетона ще могат да се използват материали, достъпни на терен (пустинния пясък), като това означава по-малко разходи. 

Строителството ще става много по-бързо и без нуждата от квалифициран труд. “Ние даваме възможност на хората сами да строят здрави и качествени къщи. Става и много бързо. Днес имате купчина пясък, утре имате куп блокове, следващата седмица имате къща.

 При втвърдяването на бетона за 28 дни строителството на едно училище в Индия отнема при бързо строителство 3-4 месеца, но в повечето случаи до година. С нашия продукт ще става въпрос за дни”, казва Дуст. 

Другото основно качество е, че къщата е в пъти по-евтина, като хората ще могат да се сдобият с малък дом за 3500 евро. “Обикновените цени за Европа за квадратен метър са 900 – 1000 евро, а цената на нашата на европейския пазар е 150 евро за квадрат. Цените варират в различните региони, като в Индия квадратният метър ще струва 80 евро”, изчислява предприемачът.


Пустинен пазар 

Компанията не иска да продава материали по света, а технология, машини и рецептите си на частни компании от строителния сектор. Те трябва да изградят производството и да извършват строителство. 

Ролята на държавите е да разработват и финансират проекти за училища, медицински центрове или за места за живеене на населението. От машините, на които осигурява и дистанционна поддръжка, PolyCare не прави голяма печалба. Основната такса е лицензионната за произведения полимербетон – 35 евро на тон, което осигурява дългосрочни приходи на компанията. 

Първоначалното изграждане на напълно функционираща фабрика би излязло 800 – 900 хил. евро в зависимост от това на каква цена може да се закупи останалото оборудване в съответната държава.

Продажбите започват през миналата година. Клиентите на PolyCare са основно в Африка. Другото направление e пустинната линия от Мароко до Туркменистан. 

Първата компания партньор е либийска строителна фирма, с която PolyCare се среща на изложение в Кувейт. Технологията е доставена, фабриката за строителство на лоу-кост къщи е готова, но войната спира процеса.

 Другите по-напреднали проекти са с партньори от Саудитска Арабия, където част от пясъците там могат да се използват и сега за строителство, но в малка степен, Индия, Чад, и Кот д’Ивоар, като в последната нямало достатъчно нормални къщи дори за висшите представители в правителството. 

Дуст се надява всички тези проекти да започнат да работят през следващата година, като за изграждането на производството са необходими 6 месеца. Междувременно компанията е в контакт компании от още около 40 държави. 

“Всички идват при нас и ни питат, казва той. Друг важен проект е кандидатстването за сертифициране на продукта на немския пазар, което ще отнеме около година. Там полимербетонът ще бъде с обикновен пясък, а не с внос на пустинен, като ще се спази базовото правило да се ползва местен материал.   

Дуст има и ясна идея за развитието на бизнеса. “Сега сме във фаза в която се разрастваме толкова бързо, че трябва да намерим стратегически партньор и когато това стане, аз ще продам дела си. 

Вече има разговори с някои големи компании”, разказва той. И това обаче няма да е окончателното му пенсиониране – той вече е основал фондация, която ще строи с тази технология училища в Африка.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Русия и Сирия днес!

Следваща статия

12 декември, 16:26 Историческо споразумение за климата е постигнато в Париж. Целта е да спре затоплянето на планетата доста под 2° и то да бъде ограничено до 1,5°.

Други интересни