Ето как “Ислямска държава” се финансира!

Автор: Няма коментари Сподели:


Военните самолети на САЩ стартираха бързо засилваща се въздушна кампания срещу петролните кладенци, рафинерии и сондажни станции на „Ислямска държава“ през последните дни, подкрепяйки военните мисии до момента.

Те целят изпепеляването на цистерни и събарянето на съоръжения, които формират структурата на петролната контрабанда на групировката ИД.

Целта на военновъздушните удари е да унищожат способността на „Ислямска държава“ да печели от завзетите петролни полета, но дори ако атаките постигнат това, екстремистите все още ще имат много пари в брой на разположение, коментира Foreign Policy.

Причината е, че най-важният приходен поток на военната група идва не от суров петрол, а от изнудване на милионите хора, които живеят под бруталното им управление на контролираната територия в Ирак и Сирия.

През юли Даниел Глейзър, помощник-секретар към министерството на финансите, заяви, че „Ислямска държава“ е откраднала огромна сума пари от дузина банки, които е завзела в Мосул, Ирак, през 2014 г.

Най-големият източник на приходи на групировката обаче е съвсем различен: изнудвания. Принуждаването на 8 млн. души да плащат пари чрез изнудване предоставя на „Ислямска държава“ стотици милиони долари годишно, казва Глейзър, като екстремистите изискват да се плаща за всичко – от събиране на боклука и гориво за отопление до пътни такси.

http://pik.bg/

Предишна статия

Фалшив подпис под указ на Плевнелиев! Ще има ли арест за министър от кабинета “Борисов”?

Следваща статия

Сегашното финансиране на болниците задоволява бизнес интереси, обяви здравният министър!

Други интересни