Сегашното финансиране на болниците задоволява бизнес интереси, обяви здравният министър!

Автор: Няма коментари Сподели:

     Сегашната системата за финансиране на болниците функционира, за да задоволява определени бизнес интереси, каза днес по Би Ти Ви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той припомни, че амбицията на управляващите е тя да се промени така, че търговията да бъде изместена от медицината.

Министърът представи анализ на Световната банка, според който, ако се запази сегашната структура на заболеваемостта, след 2020 година ще трябва да започне свиване на държавните разходи за образование и социални дейности, за да се дават допълнителни пари на здравната система.

Петър Москов не се съгласи с твърденията, че целта на реформата е да намали харчовете в здравеопазването. “Моята цел е тези пари да се ползват максимално ефективно. Явно даването на много пари не върши работа, защото постъпванията в болница се увеличават”, уточни той.

Москов припомни, че всъщност парите за здраве се увеличават, като догодина здравната каса ще получи допълнителни 129 млн лева, а работещите в спешната помощ 20 млн лева. Той поясни, че освен увеличение на заплатите на работещите в спешната помощ, от януари ще се актуализират и доходите на ангажираните в спешните приемни отделения в болниците.

Задължителната здравна карта регламентира количеството болнични легла, които една държава поддържа. В ЕС има средно 4.8 активни болнични легла на 1000 души. В България те са седем”, обясни Петър Москов.

Здравният министър допълни, че на страната са нужни 26 000 активни болнични легла, а сега те са 39 000. Той каза още, че е нужна промяна на начина на финансиране на клиничните пътеки в посока, която ще позволи на големите болници да спрат да трупат дългове. Крайният резултат трябва да е финансиране на лечение, а не на структури, подчерта здравният министър.

Обобщавайки свършеното до момента в областта на здравната реформа Петър Москов каза, че на законово ниво нещата вървят по график, като вече приетите закони се прилагат стъпка по стъпка. 

  

http://www.dnevnik.bg/

                                                                                   

Предишна статия

Ето как “Ислямска държава” се финансира!

Следваща статия

НОВА ИЗЛОЖБА В ХИСАРЯ.

Други интересни