Нямаме намерение да се извиняваме на когото и да било, обяви турският посланик в София

Автор: Няма коментари Сподели:

Нямаме намерения да поднасяме извинения на когото и да било. Съжаляваме за случилото се, но инцидентът можеше да бъде избегнат лесно при по-добра комуникация. Това каза днес по Би Ти Ви посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче по повод свалянето на руския бомбардировач от турски бойни самолети.

Той поясни, че руските операция в Сирия са започнали на 30 септември, а първото нарушение на въздушното пространство на Турция е било на 3 октомври. Последвали нови преминавания на границата от руски самолети, като за целия октомври случаите са пет.

Още в първите дни на октомври били осъществени контакти с руските власти на всички нива, при които са били предупредени за правилата за влизане в бой, използвани от турската авиация. “Руските военни власти се ангажираха това да не се повтори още в средата на октомври. Нарушения обаче продължиха”, каза Гьокче.

Той допълни, че при първите навлизания във въздушното пространство на Турция бил създаден и специален радиоканал, по който да става общуването. В деня на инцидента по него са били изпратени 10 предупреждения в рамките на пет минути към приближаващите границата самолети, но отговор не последвал.

“Единият самолет прави завой на юг, а другият с носа напред навлиза в нашето небе. Към този момент става дума за неидентифициран боен самолет”, поясни дипломатът.

Руските твърдения, че Турция купува петрол от Ислямска държава, като търговски отношения с терористите имал и президента на страната, Гьокче нарече заблуда, изместване на фокуса и манипулации.

На въпрос дали руските санкции могат да поставят Турция на колене, дипломатът обяви, че това няма как да стане. “Ние сме велика и голяма държава, 16-та най-голяма икономика в света. Имаме връзка с всяка точка на земното кълбо и сме част от Г-20. Съжаляваме, че така се разви ситуацията, но не ние го поискахме”, каза Сюлейман Гьокче.

Според него руските едностранни мерки ще имат резултат в краткосрочен план. В средносрочен план обаче те щели да се обърнат срещу интереса на Русия.

Нормализирането на ситуацията Сюлеман Гьокче вижда в комуникацията, общуването, разговорите и дипломацията. Според него е важно и двете страни да се концентрират върху общата цел – борбата срещу тероризма и екстремизма.

http://www.dnevnik.bg/

Предишна статия

“Уолстрийт джърнъл”: ЕК ще разследва данъчните споразумения между “Макдоналдс” и Люксембург!

Следваща статия

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Русия!

Други интересни