“Уолстрийт джърнъл”: ЕК ще разследва данъчните споразумения между “Макдоналдс” и Люксембург!

Автор: Няма коментари Сподели:

Европейската комисия ще започне разследване срещу “Макдоналдс” (McDonald’s) по подозрения, че корпорацията е сключвала незаконни данъчни споразумения с Люксембург,съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на свои източници.

По-рано тази година Комисията е поискала от Люксембург да изпрати информация за данъчните си уговорки с “Макдоналдс”. Така веригата за бързо хранене ще стане четвъртата международна корпорация, срещу която ЕК започва процедури заради данъчни споразумения.

Ходът идва дни, след като представител на американското финансово министерство изрази тревога от разследванията на Брюксел.

Боим се, че Европейската комисия се занимава прекомерно с американските компании, заяви ръководителят на отдела за международно данъчно облагане Робърт Стак.

“Макдоналдс” твърди, че спазва “всички данъчни закони и правила в Европа” и допълни, че дъщерните ѝ компании са платили над 2 млрд. долара корпоративни данъци в ЕС за периода 2010 г. – 2014 г. ЕК и финансовото министерство в Люксембург отказаха коментар, пише в. Wall Street Journal.

В началото на годината профсъюзи обвиниха фирмата, че е избегнала данъци на стойностоколо 1 млрд. евромежду 2009 г. и 2013 г.

За последните 18 месеца ЕК започна формални разследвания срещу “Амазон” (Amazon) и “Фиат крайслер” (Fiat Chrysler) в Люксембург, “Епъл” (Apple) в Ирландия и “Старбъкс” (Starbucks) в Холандия.

Разследванията срещу “Старбъкс” и “Фиат” приключиха през октомври с решения на Брюксел, че двете фирмидължат на Холандия и Люксембургсуми между 20 и 30 млн. евро. Очаква се решенията да бъдат обжалвани.

http://www.dnevnik.bg/

Предишна статия

Защо Путин напада Турция?

Следваща статия

Нямаме намерение да се извиняваме на когото и да било, обяви турският посланик в София

Други интересни