Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Русия!

Автор: Няма коментари Сподели:

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди Русия за системата й за общо подслушване на мобилни телефони, която според съда води до произвол и заплашва да разруши демокрацията, предаде “Франс прес”. Според европейските магистрати при отсъствието на “адекватни и ефективни гаранции срещу злоупотреби, една система за тайно наблюдение, предназначена да защитава националната сигурност, рискува да саботира и дори да унищожи демокрацията – с аргумента, че я защитава.

Съдът е бил сезиран от главния редактор на издателство, който безрезултатно се опитал да оспорва системата за подслушване пред съдилищата в родината си. Той обвинил службите за сигурност в Русия, че могат да подслушват всички мобилни телефони без предварително съдебно разрешение за това.

Ищецът не успял да докаже, че самият той е бил подслушван, но съдът постанови, че той има право да претендира, че е жертва, след като тайните мерки за наблюдение засягат всички ползватели на мобилни телефонни услуги. Съдът осъди Русия в нарушаване на правото на личен живот и кореспонденция, изтъквайки слабостите на правната система във връзка с телефонните подслушвания.

http://www.dnevnik.bg/

Предишна статия

Нямаме намерение да се извиняваме на когото и да било, обяви турският посланик в София

Следваща статия

ИЗЛОЖБА В ТУРИСТИЧЕСКИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР!(06.12.2015 год.)

Други интересни