Откриват оперативен център за бързо разследване на тежки престъпления!

Автор: Няма коментари Сподели:

Анжелина Димитрова

Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления ще заработи в Националната следствена служба в София, съобщиха от Прокуратурата.

Откриването му на 25 ноември 2015 г. е в рамките на международен проект за повишаване на капацитета на българската прокуратура за справяне със съвременните предизвикателства на организираната престъпност, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков, ръководителят на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта Даниела Попова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще направят изказвания на церемонията по официалното откриване на Центъра.

Оперативният дежурен център ще разполага със съвременно оборудване: комплекти за огледи на местопроизшествия, за изземване на биологични следи и на следи от стъпки и автомобилни гуми, за определяне на траекторията на изстрели, тестери за идентификация на наркотици, модерна видео- и фототехника и др. Това специализирано техническо и експертно-криминалистично оборудване ще даде възможност прокуратурата да прави бързи, самостоятелни и независими разследвания по горещи следи на тежки престъпления или инциденти, непосредствено след получаване на сигнал за извършено престъпление.

Прокуратурата има ключова роля в борбата с организираната престъпност и трябва да бъде мотивирана, добре обучена и оборудвана. Швейцария с готовност споделя с България своя дългогодишен опит в тази сфера и подкрепя усилията на прокуратурата като част от съдебната реформа. В рамките на проекта ще бъде изработен механизъм за сътрудничество между прокуратурите на България и Швейцария при наказателното преследване на транснационалната престъпност, за което предстои подписване на партньорско споразумение.

Целта на тригодишния проект, който започна през януари, е да се повиши капацитетът на българската прокуратура и ефективността й в разследването и преследването на организираната престъпност. Прокуратурата на Република България работи по проекта в партньорство с ДАНС, МВР, НАП, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и др. Партньори от швейцарска страна са Главният прокурор, Министерството на правосъдието и Базелският институт по управление. Общата му стойност e 974 632 шв.франка, съфинансирането от Швейцария е 800 000 шв. франка.

Проектът е част от Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. С общ бюджет от близо 10 милиона швейцарски франка Фондът подкрепя проекти, свързани с трафика на хора, детското правосъдие, превенцията на детската престъпност, борбата с кражбите на моторни-превозни средства, престъпленията срещу околната среда, обучението на експерти по криминалистика и др., по които работят МВР, Министерството на правосъдието, Национална комисия за борба с трафика на хора, Асоциацията на прокурорите и неправителствени организации.

http://fakti.bg/

Предишна статия

Турция създаде много сериозен конфликт фактически между НАТО и Русия!/на руски език/

Следваща статия

На 21.11.2015 на стадиона в село Старосел се изигра мача Крепост (Хисаря) – Асеновец (Асеновград)!

Други интересни