Парите от винетки се заграбват, искаме гласност!!!

Автор: Няма коментари Сподели:

Организаторите на националния протест срещу поскъпване на винетките са на мнение, че събраните пари от винетките се заграбват и няма никаква промяна.

Стефан Генов – един от организаторите на шествието – заяви предФакти.бг, че пътната инфраструктура в България е в окаяно състояние и повишената цена за винетки не съответства на пътищата.

Генов сподели още така, че се надява гласът на протестиращите да бъде чут.

Защо според Вас цената от 97 лева е висока за винетка?

Според нас в България много неща не са както трябва – и здравеопазване, образование, трудово възнаграждение, пенсионно осигуряване. Пътната инфраструктура в България е в окаяно състояние. Нашите пътища са с безброй много дупки, асфалтът е повдигнат, нагънат, няма пътна маркировка. Говоря най-вече за места извън София.

Въз основа на тези наблюдения смятаме, че не е правилно това повишаване на винетните такси. Плащаме други високи данъци, а сега и високи винетки…

Не можем да си го позволим. Като пресметнем средната работна заплата на българина – около 400 лева – и всички тези такси и данъци, които плащаме, се оказва, че парите не стигат дори само за тях. Да не говорим за нормалния ни живот. Затова искаме гласност на народа и се надяваме нашите искания да бъдат чути.

Има много национални и европейски фондове, които също трябва да се грижат за пътната обстановка. Обаче тези пари някъде се покриват.

Ще се разреши ли проблемът, ако бъде въведена ТОЛ-системата?

Да, смятаме, че проблемът ще се разреши по този начин.

Знаете къде отиват парите от винетки?

Не се знае къде отиват тези пари, те се заграбват. Бюрокрацията в България е прекалено голяма. От 2006 година насам има винетки, те струват по 67 лева и тези пари просто изчезват. Не се вижда някаква реакция или промяна от страна на тези, които се грижат за пътищата. Няма никаква промяна.

Колко души очаквате да се включат в националния протест, който ще се проведе утре?

Във Facebook над 7 000 души са декларирали, че ще присъстват, но не се надяваме на тази бройка. Ние– организаторите – получихме над 500 съобщения от хора, които ще присъстват. Ще се види на място, нищо не се знае.

Протестното шествие „Не на високите цени на винетките“ ще се проведе утре – 28 ноември – от 13:00 до 17:00 часа със сборен пункт пл. „Народно събрание“. Около 13:40 часа шествието с автомобили ще тръгне от мястото на сборния пункт по маршрут: по бул. „Цар Освободител“ към бул. „Цариградско шосе“ през Орлов мост, където за кратко време се предвижда спиране на движението. След това шествието ще продължи по бул. „Цариградско шосе“, където на обръщалото към „Аерогара София“ шествието ще се върне по бул. „Цариградско шосе“.

Към момента е заявено участие на около 100-200 автомобила и около 500 души.

София / България

http://fakti.bg/

Предишна статия

21 загинали при самоубийствена атака срещу шиитско шествие в Нигерия!

Следваща статия

Ако руски комплекс С-400 свали турски самолет…

Други интересни