Търсят 8 300 лева за „Радецки“!

Автор: Няма коментари Сподели:

Стартира инициатива за събиране на средства за закупуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и парапетите на двете палуби, стълбите и обшивката на капитанската рубка на кораба – музей “Радецки”.

Общата сума за закупуването на необходимите ни за целта поне 5 кубика дървен чамов импрегниран материал /т.е. предварително обработен против влага и лакиран/, който трябва да е и нарязан и подготвен за монтаж, е 8 300 лева с ДДС, поясни Людмила Дамянова – завеждащ филиала на Националния исторически музей – Музея „Параход „Радецки”.

През 2016 г. България ще отбележи 140 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета, а тази кръгла годишнина е и повод хиляди родолюбци и ценители на историята от различни поколения от цялата страна да поискат да посетят тази наша национална светиня, която е на вечен пристан в гр. Козлодуй. В тази връзка ще направим всичко необходимо и зависещо от нас най-късно до началото на месец април 2016 година цялостната подмяна на дървената част на кораба – музей “Радецки” да е приключила успешно, обещава Людмила Дамянова.

Част от средствата за предстоящия ремонт на историческия плавателен съд вече са осигурени – от Сдружение “Червена чета Радецки”, което обединява привърженици на ФК ЦСКА в гр. Козлодуй, събраха и предоставиха за подмяната на дървената част на кораба – музей “Радецки” сумата от 1 600 лева. За да започне обаче подмяната на дървените пейки, парапетите на палубите, стълбите и обшивката от дървени летви на капитанската кабина на кораба, са необходими още близо 7 хиляди лева. Във филиала на Националния исторически музей – Музея „Параход „Радецки”, са убедени, че в благородната инициатива за набиране на средства за въпросния ремонт вероятно ще се включат още в близките дни и седмици както привърженици и на други спортни клубове, така и хора с най-различни професии, образование и социален статут, които милеят истински за българщината и държат на съхраняването на националната ни идентичност.

Всички родолюбиви българи, които решат да подкрепят според възможностите си извършването на неотложния ремонт, ще бъдат вписани в почетната Книга на дарителите на Национален музей „Параход Радецки”.

И през 2016 г. параходът „Радецки” – национална светиня, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България през 1876 г., ще продължава при подходящи метеорологични условия да прави и кратки обиколки в района на Козлодуйското пристанище – предимно по повод отбелязването на официални празници и годишнини от значими исторически събития. От Национален музей „Параход Радецки” напомнят, че билетите за едночасови екскурзии с легендарния кораб в акваторията на Козлодуйското пристанище се закупуват на място и са на съвсем достъпна цена: за деца, ученици, студенти и пенсионери те са от 4 лева, а за всички останали – по 6 лева. На борда на Музея „Параход „Радецки” могат да се качват до 100 пасажери, като те имат възможността да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от войводата Христо Ботев от борда на парахода и др.

Австрийският параход „Радецки” е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място. От 2004 г. Музеят „Параход „Радецки” е филиал на Националния исторически музей. Музеят „Параход „Радецки” е изцяло свързан с живота и делото на Христо Ботев, с трагичната му гибел, както и с неговата чета. С годините се е превърнал и в национална светиня. „Радецки” е и единственият пътуващ параход – музей на Балканския полуостров и в България.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

ПИБ вика Дръжте ПИБ! Румънската прокуратура недвусмислено посочва ПИБ като съучастник в престъпление!

Следваща статия

И Добрич излиза на протест срещу по-скъпите винетки!

Други интересни