ПИБ вика Дръжте ПИБ! Румънската прокуратура недвусмислено посочва ПИБ като съучастник в престъпление!

Автор: Няма коментари Сподели:

ПИБ вика Дръжте ПИБ

Румънската прокуратура недвусмислено посочва ПИБ като съучастник в престъпление

Автор:БиволъДата на публикуване

В:Водещи,Окото на бивола,ПИБ

В разпространено до медиите прессъобщение Първа Инвестиционна Банка обвинява Биволъ в лъжа. Твърденията срещу „Първа инвестиционна банка“ АД за замесването й в измама с европейски фондове в Румъния са лъжа. Това се доказва от официалните документи и съобщенията на компетентните органи. – пише в прессъобщението.

От ПИБ се позовават на официалното съобщение на румънската прокуратура, което се отнася до ареста на трима румънски граждани, служители в агенцията APIA (еквивалент на ДЗФ). То по никакъв начин не опровергава публикуваното от Биволъ.

В своя разследващ материал Биволъ цитира друг много по-авторитетен и важен официален документ. Става дума за съдебното решение на Наказателния съд в Букурещ от 06.10.2015 г., по дело 35889/3/2015, с което е постановена мярка за неотклонение „арест“ за 60 дни на трима румънски висши държавни служители.

В него се описва, че румънската антикорупционна прокуратура (DNA) е установила следното: Иван Танев, син на бившия земеделски министър Георги Танев, е контролирал фактически Ви Ем Корпорейшън, чрез посредниците: адв. Снежана Стойкова, Мила Георгиева, Стефка Стоева, Николай Велинов и Веселин Лафчиев, които са били в Румъния във връзка с процедурата за търг за доставки на брашно и олио. Разследването на DNA с помощ от OLAF е установило, че тези лица са сключили договори по измамен начин с фалшиви документи, при неточна и непълна търгова процедура и са били подпомогнатиза това от служители на APIA и служител на българската банка FIBANK,която е издала банкова гаранция.

Съдебното решение, в което изрично се посочва, че функционери на ПИБ са съучастници в аферата.

Съдебното решение, в което изрично се посочва, че функционери на ПИБ са съучастници в аферата.

bucarest-sud-reshenie-3

Както се вижда, румънската прокуратура е свършила своята работа, установила е кои са служителите на APIA, те са арестувани и обвинени. Наказателното преследване, установяването и повдигането на обвинения на свързаните с  ПИБ лица, които са подпомогнали престъплението, не е работа на румънските прокурори, а на българските им колеги. Те обаче до момента не предприемат нищо. Недоумение буди факта, че до момента Специализираната прокуратура не се е самосезирала по изнесените в разследванията ни факти и документи.

На принципа „Крадецът вика дръжте крадеца“ Първа Инвестиционна Банка заявява, че сама е подала сигнал до OLAF и прокуратурата през 2013 г. Този номер обаче не е минал, защото обвинителният акт на DNA е ясен: претендиращата, че помага на правосъдието ПИБ сама е замесена в измамата.

Биволъ зададе в своя разследващ материал няколко прости въпроса, които ще повторим:

  • Защо нито българските разследващи, нито ОЛАФ до момента не са проверили твърденията (виж тук) на номиналния собственик на фирмата ВиЕм Корпорейшън Валери Петров, че печатите на неговата фирма са се съхранявали в централния офис на ПИБ и той е воден там, за да подписва договори от Веселин Лафчиев? Означава ли това, че ПИБ де факто е контролирала фирмата и е изготвяла и подпечатвала от нейно име документи?

  • Защо не се проверяват връзките между Мила Георгиева (арестувана по делото „Килърите 6″ и посочена в обвинителния акт на румънската прокуратура), с акционерите на ПИБ – Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев? Факт е, че Мила Георгиева е купила апартамент от Ивайло Мутафчиев (виж тук). Факт е, че управлявани от нея български фирми с офшорни собственици са получили милионни кредити от ПИБ. (виж тук) Факт е, че собствениците на офшорките са лица, които са свързани с бизнеса на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

  • Защо не се проверяват данните за пране на пари през сметка на фирмата БРАНДЪЛ СЕНТ в ПИБ, на която постъпват огромни суми кеш – 100, 200, 500 хиляди евро и в същия ден заминават по сметки на офшорни фирми свързани със собствениците на банката, или по сметки на фирми управлявани директно от техните роднини. От същата сметка на БРАНДЪЛ СЕНТ е получил пари и адвокат в Кипър, който е открил и закрил сметката в Bank of Cyprus, в която са преведени и впоследствие са изчезнали 19 млн. евро (виж тук).

Ако българската прокуратура провери и изясни тези въпроси ще стане ясно дали и как ПИБ е подпомогнала престъпната схема, както твърдят румънските прокурори. Защо това не се прави? Има ли политически чадър и натиск над разследващите да игнорират уликите, водещи към ПИБ и нейните собственици? Защо прокуратурата свали обвинението срещу ПИБ за даването на необезпечен кредит на „Ви Ем Корпорейшън“ (виж тук)? Ако има такъв  и използваме лексиката на някои магистрати: кой е наредил да не се „опрасква“ ПИБ? Депутат ли е този КОЙ? Има ли недекларираният му бизнес кредити в ПИБ и има ли той в лично качество в ПИБ сметка с 900 000 лв., които никъде не е декларирал?

Припомняме, че ПИБ е осъдена и в Румъния и от българския съд (виж тук) да плати гаранцията по договорите с Ви Ем Корпорейшън, но банката отказва да го направи и опитва да упражни недопустимо влияние върху независимостта на българския съд.

Биволъ винаги е спазвал най-строгите стандарти в журналистиката и никога не публикува твърдения, които не са подкрепени с документи или поне от два независими един от друг източника. Медията ни има утвърдена международна репутация, цитирана е в най-престижните световни издания и си сътрудничи с тях в международни разследвания. Конкретното разследване за кражбата на 26 милиона евро от Румъния е проведено съвместно с разследващия център Rise Romania.

 Rise Romania и Биволъ членуват в престижната мрежа на разследващи журналисти  OCCRP – която е синоним за стандарт и качество в разследващата журналистика в световен мащаб.

https://bivol.bg

Предишна статия

Еврокомисията: Случаят с кражбата на 26 милиона евро не е приключил!

Следваща статия

Търсят 8 300 лева за „Радецки“!

Други интересни