МУТРЕНСКИ ДЕПУТАТСКИ ЛОБИЗЪМ – ГИЛОТИНА ЗА ВАС ПО ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ! ЩЕ ВИ ОСТРИЖЕМ ДО ГОЛО!

Автор: Няма коментари Сподели:

На 8 декември излиза бр. 104 на „Държавен вестник”.
С Указ № 262 от 2 декември в него е публикуван Закона за държавния бюджет на Република България за 1921 г.
.
Той е приет на 26 ноември и в него с преходните му и заключителни разпоредби – параграф 13, се маха огромна секира върху взелите потребителски кредити – разходите могат да достигнат два пъти размера на главниците (мой пост от 20 ноември), което беше гласувано на 20 ноември в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на ДДС-то, чрез което вкараха този текст в Закона за потребителския кредит.

**** мой пост от 20 ноември

МУТРЕНСКИ ДЕПУТАТСКИ ЛОБИЗЪМ
                                                                – ГИЛОТИНА ЗА ВАС ПО ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ

.
При гласуване на поправките в Закона за ДДС по предложение на депутата Спас Пенчев е гласувана и окончателно одобрена истинска брадва по заемите.
.
С тези поправки с любимия трик на депутатите в друг закон – Закона за потребителския кредит, с втория им любим трик – между първото и второ четене, с третия им любим трик – поправки в раздела за преходните и заключителни разпоредби е вкарана брадвата, за да се размаха над всички клиенти с кредити, които не са взети от банки.
.

Според приетия текст финансовите институции, различни от банки, могат да начисляват “разходи при неизпълнение на задълженията си по договора за кредит” в размер, не по-голям от ДВУКРАТНИЯ РАЗМЕР НА ГЛАВНИЦАТА.
.
________________________________
Т.е. например закъснявате с един ден да платите вноската и съответно кредита ви от 2000 лева автоматично скача на 6 000 лева – взетата вече сума + „разходите” по кредита в двоен размер.
.
И ха, да ви честито! – Вече дължите 6 000 лева при взети 2 000 лева. И лихвата, която при тези институции е космическа величина, се начислява върху тази обща сума, а освен това за капак се начислява и лихва за забава.
_________________________________
.
И понеже според текстове в ЗЗД (Закон за задължението и договорите) такъв грабеж представлява „накърняване на добрите нрави” и „неоснователно обогатяване”, а и Закона за защита на потребителите също дава известна защита, за да няма мърдане и шаване дори при защита срещу грабежа в при съдебен процес, е записано, че тези „разходи” (т.е. грабежът) „не са прекомерни”.
.
Наред със Спас Пенчев всички депутати са вътре в мутренската лобистка поправка. Защото са обсъждали текста между първо и второ четене в комисиите и още един път при окончателното му гласуване в парламентарната зала.
.
Сега ще видим дали президентът Радев ще наложи вето, вкл. и върху въпросната поправка и с какъв по-елегантен, а не толкова видим мутренски прийом ще я заменят “народните избраници.”
.
Тази любим партиен и депутатски напън за мутризация на законите чрез поправки в други закони се разрешава много просто – с един закон, наречен примерно „Закон за съответствие на текстовете в даден закон с предмета му и целите му”
.
***** С един единствен член: предлагането и гласуването на текстове в проектозакон, с които се внасят поправки в други закони, са недопустими
а) без да има пряка връзка с предмета и целите на закона, който се обсъжда и гласува;
б) тази пряка връзка трябва да се мотивира и обоснове в предложението за нов текст или поправка
.
И тогава няма как чрез поправки в Закона за ДДС или например в Закона за движението по пътищата да се прокара текст например в Закона за кредитните институции или в Закона за енергетиката, с които ще ни одерат не кожата, а направо ще късат живи меса от всички нас.
.
~~~~~~
~~~~~~
~~~~~~
БЕЛЕЖКА: от три десетилетия насам – с началото на прехода се прави и невъзможното по „законен начин” да се присвои мутренски недвижимата собственост у нас, вщл жилищата на хората и земята. Защото ей, на, в редица държави голямо мнозинство от населението нито има собствени жилища, заради което живее под наем, нито притежава дори парченце земя, а у нас сме “разпуснали стадото”.

.
Да, ама в същия този брой № 104 на „Държавен вестник” е пубикуван и този закон за поправките на ДДС-то, който слага секирата в другия Закон за потебителския кредит. Публикуван е с Указ с № 268 от 4 декември.
И макар че беше приет на 19 ноември, Законът за изменение и допълнение на ДДС-то отново и повторно беше гласуван на 3 декември – т.е. след този за бюджета. И при повторното приемане този текст със „секирата” вместо да падне като беше гласувано на 26 ноември, е вкаран отново – в параграф 93 от преходните и заключителни разпоредби.
.
__________________________________________
Така на 20 ноември депутатите гласуват „секирата” за потребителските кредити в съответния им закон чрез друг закон – този за ДДС-то, на 26 ноември отменят „секирата” заради избухналия обществен скандал, като го правят пак чрез друг закон – този за бюджета, а на 3 декември отново вкарват „секирата” чрез преходни и заключителни разпоредби в прегласувания първоначално Закон, който я въведе.
_________________________________________
.
Възниква проблемът коя поправка за секирата важи в законите – онази, която я въвежда в първия закон, онази която я отменя във втория или онази, която пак я въвежда в първия?
Логично важи онази,
*** която е с по-късната дата на гласуване в парламента – т.е. от 3 декември;
*** с по-късния по дата Указ – №268 от 4 декември вместо № 262 от 2 декември.
*** Т.е. „секирата” си е валиден закон и ще си я плащате: „разходите по договор за кредит, отпуснат от финансова институция по чл. 3 от Закона за кредитните институции, не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие те не се считат за прекомерни и накърняващи добрите нрави”.
.
Нямам думи за цинизма и демагогията и на депутатите от управляващата коалиция, и на онези, представящи се като нейна опозиция, и на президента! Те буквално ни казаха: пука ни от вас – като сте овце, ще ви стрижем ептем до голо!
.
ПОСЛЕПИС вторият скрийншот сочи как чрез филтър съм блокиран да пиша в профила и ми се налага да търся заобиколни пътища. Ситуацията възникна от онзи ден – веднага след постовете за милиардните афери в пътното строителство.

                                         Григор Лилов                     https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Трамп – САЩ днес! Какво очаква Света?

Следваща статия

Гьонсуратите на ГЕРБ лапат по 20 бона на месец…

Други интересни