Грешка ли е, че приемаме бежанци? Вижте как отговори министър Митов!

Автор: Няма коментари Сподели:

Поредицата от терористични актове в Париж потопиха Европа в траур. Извергите от “Ислямска държава” потопиха в кръв столицата на Франция и поставиха на дневен ред сигурността на Стария континент.
 
Премиерът Бойко Борисов свика Оперативен щаб часове след трагедията. По горещата  тема разговаряме с Даниел Митов, министър на външните работи.
 
 
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
 
 
– Г-н Митов, има ли опасност за България след терористичните атентати
в Париж и какви мерки предприема правителството превантивно?
– Няма  непосредствена заплаха за страната ни. Въпреки това обаче
правителството активира Оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията в разширен състав. Както знаете за съжаление там загина и българин с двойно-френско и българско  гражданство. И аз искам да поднеса своите най искрени съболезнования на близките на всички загинали в терористичните атаки. 

България е  шокирана от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани и категорично осъждаме всяка форма на тероризъм.
Солидарни сме с френския народ  в този изключително тежък момент. – Застрашена ли е сигурността на Европа в контекста на случилото се в Париж?
– Анализът на последните събития констатира, че системата за сигурност в Европа е застрашена. За страната ни няма данни за конкретна, непосредствена заплаха. Но съществуват потенциални рискове за усложняване на обстановката.
Именно заради това МВР и другите ангажирани структури направиха план и незабавно задействаха група специфични мерки.
– Какви са тези мерки?
 
– Повишава се нивото на мерки за сигурност;
 
– Засилва се нивото на граничен контрол на външните граници;
 
– Засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна; 
 
– Засилва се контролът на транзитния трафик на автомобили и на лица, преминаващи през територията на Република България;

Засилва се обезпечаването на масовите мероприятия и стратегически обекти, и на обекти със съсредоточаване на голям брой хора. Отделно от това МВнР   Препоръчва на българските граждани, при възможност, да преосмислят своите планове за пътуване във Франция, съобразно променената ситуация.

– Според вас достатъчни ли са мерките взети на заседанието на щаба с участието на премиера Бойко Борисов в събота?

– Мисля, че от самото начало на бежанската криза България реагира адекватно както с охраната на границите си, така и с адекватни предложения за справяне с проблема. 

Ние сега, особено в такава ситуация, не можем да си позволим да гадаем. Премиерът не случайно нарече атентатите нов 11 -ти септември. Светът ни показва, че няма сигурни и несигурни неща в днешно време. И никой не е застрахован. Ние знаем само, че тероризмът няма да победи. И ние няма да позволим да победи. 

– Грешка ли е, че България приема бежанци и ще ревизираме ли политиката по отношение на чужди граждани на наша територия? 

– Разбира се, че не е грешка. Бежанците са хора, които бягат от война и ние трябва да направим всичко възможно, за да им помогнем. Но трябва да гарантираме, че няма да се инфилтрират хора, свързани с радикални елементи.

Много важно е Европа да разграничава икономическите мигранти от бежанците. И аз мисля, че общите решения в тази посока, и в посока на решаване на проблема с първоизточника на бежанската криза, скоро предстои.

http://pik.bg/

Предишна статия

ИЗЛОЖБА В ТУРИСТИЧЕСКИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР.

Следваща статия

Лъжат, че са от държави с война! Те са от Афганистан и Пакистан, обясни Георги Костов!

Други интересни