Политическа порнография в Русе!

Автор: Няма коментари Сподели:

Чудно нещо са изборите. Гласуваш за едно – а накрая излиза нещо съвсем друго. Излиза, че комунистите вРусе не са загубили местните избори, а напротив – май са ги спечелили, макар и само с 9% от вота. Интересно е, как гласувалите за ГЕРБ в Русе понасят факта, че партията им, спечелила изборите в града, подкрепи комунист за шеф на Общинския съвет. Навсякъде по света след избори партията с мнозинство предлага свои хора за председателските позиции. Така и трябва. Управляващите носят отговорността за управлението.

Вярно е, че позицията председател на Общинския съвет е по-скоро церемониална, без кой знае какви правомощия по закон. Но пък е знакова и олицетворява мнозинството в управлението. Та така, член-кор. проф. Белоев, един от едва шестте избрани общински съветници от БСП, се възкачи на председателското място в Общинския съвет в Русе. За да олицетворява мнозинството в управлението. Което ще рече, че БСП, допуснала историческо изборно крушение в града, ще бъде част от управлението. Или поне ще го олицетворява.

Казват, член-кор-ът бил консенсусна фигура и се ползвал с голямо обществено доверие. Ами, като е така, защо, аджеба, партията му катастрофира на изборите? Къде отиде общественото доверие към автентичните комунисти, какъвто член-кор-ът е? Има ли гнусна подмяна на вота с участието на победителите от ГЕРБ и победените от БСП и заслужава ли Русе комунист да оглави Общинския съвет, пък бил той и „консенсуна фигура“.

Няма такава политическа порнография. Това е все едно ГЕРБ да изберат пак Миков или някой друг от БСП за председател на парламента в настоящия мандат. Когато си бит и то здраво на избори и народът ти е посочил ъгъла да стоиш в опозиция, това трябва да ти е място. Но, не и с БСП-Русе. Прословутият комунистически гьонсуратлък на другарите е всеизвестен. Ни лук яли, ни мирисали, комунистите, получили жалък изборен резултат (някакви си 5 000 гласа), имат цял шеф на местния парламент. Какъв исторически компромис, пардон, консенсус. Живо порно!

Но, това порно вече тече по няколко пъти на година пред паметника на Альоша. Съвсем видимо. Пред чужд паметник се отбелязват помпозно празници на чужда държава и там т.нар. „политически елит“ на Русе се самоунижава ежегодно. Рамо до рамо, представители на ГЕРБ и БСП склоняват главици и се надпреварват кой по-напред да сложи алени карамфили пред Альоша. Няма дясно, няма ляво. Има само дълбоки, унизителни, родоотстъпнически поклони пред руския консул и пред Альоша. То не бяха ден на победата, ден на защитника на руското отечество, ден на Русия и не знам какво си още…

Коалицията между ГЕРБ и БСП, така видимо споена под червените знамена край паметника на Альоша, вече има все по-явна политическа проекция. В тая коалиция като пуделчета, подскачащи за парче салам, вирят опашки още клетите реформатори, хората от „Атака“, „АБВ“ и други групички в съвета. Отново: няма ляво, няма дясно. Важното е всеки да се докопа до своето място на софрата с публичните средства. Резултатът от постигнатия исторически консенсус е по комунистически смразяващ. Член-кор-ът е избран с почти пълно мнозинство – 45 от 50 присъствали, или 90%, са гласували „За“. Това е мнозинството в Общинския съвет. Днес то гласува „консенсусна“ фигура са председател, утре ще продължи по същия начин да намира други „консенсуси“ – за лобистки решения, за зле прикрит слугинаж към олигарията, за затваряне на очите към далаверите и безобразията с обществените поръчки, за тотална липса на отношение към към реалните проблеми на общината.

Излиза, че политиката, доколкото я има, се прави някъде далече в София. По места различните партии са дадени отдавна „под аренда“ на местната мафия. Изборите нямат значение – накрая става това, което местните дерибеи поръчат. След странни маневри и тайни пазарлъци ставаме свидетели на какви ли не политически еквилибристики: ДПС се съюзява с „Атака“, комунистите с номинално „автентичните десни“ от „Реформаторския блок“, и т.н. Примерите за тая политическа порнография нямат край.

Изводът: няма значение как и за кого гласуваш – накрая пак комунистите са на власт. Тоя път гаранти за това станаха ония – с „видимите резултати“. Коалиция „Альоша“ е на власт.

http://www.dunavmost.bg/

Предишна статия

Депутатите си вдигнаха заплатите!

Следваща статия

Топла и ветровита сряда.

Други интересни