Депутатите си вдигнаха заплатите!

Автор: Няма коментари Сподели:

Депутатите си вдигнаха заплатите!

874 лв. е средната заплата у нас през третото тримесечие, съобщи във вторник Националният статистически институт.

Това е с 0,6 на сто по-малко, в сравнение с периода април-юни. Най-голямо е намалението във финансовия и застрахователен сектор – със 7,8%.

Въпреки спада на средната заплата основното възнаграждение на депутатите и хората от властта се увеличава. Причината е, че заплатата на народните представители е равна на 3 средни брутнивъзнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни, пише 24 часа.

Така в държавната сфера през септември са получавали средно по 933 лв., което е повече, отколкото през юни – 897 лв. Или с други думи депутатската заплата става 2799 лв., което е увеличение със 108 лв.

Основното възнаграждение на президента Росен Плевнелиев се вдига с 216 лв. до 5598 лв.

Премиерът Бойко Борисов и шефката на парламента Цецка Цачева вземат еднакви заплати, които са с 55% по-високи от тези на депутатите. Тоест сега възнаграждението им става 4338 лв. Министрите пък получават 30% над депутатската заплата, или 3638,70 лв.

Важно е да се уточни, че това са само основните заплати на хората във властта без добавки за участия в комисии или за прослужено време.

Иначе средната заплата като цяло за България е нараснала с 8 на сто за година. Увеличението навъзнагражденията в частния сектор е 2 пъти по-високо, от това в държавната сфера, съответно 9,4% и 4,1 на сто. Все пак в обществения сектор продължават да получават по-високи заплати – средно 911 лв., докато в частните фирми е средно 862 лв.

Наетите лица у нас към края на септември намаляват с 38 900 души до 2,27 млн.

http://www.dunavmost.bg/

Предишна статия

Тони Илиева – заместник кмет на община Хисаря

Следваща статия

Политическа порнография в Русе!

Други интересни