Европа се разочарова от САЩ заради политиката по отношение на Русия.

Автор: Няма коментари Сподели:

В Европа расте разочарованието от САЩ и техния президент Барак Обама, констатира нюйоркският вестник Wall Street Journal.„С години Европа гледаше на Обама като практически неприкосновен символ на позитивни изменения в Америка” – отбелязва изданието. Обаче обещанията на президента на САЩ, изложени в неговата книга „Дръзновение на надеждата”, се оказаха несбъдваеми и сега вината за ставащото в света европейските политици и коментатори са склонни да прехвърлят лично на него.

Като пример Wall Street Journal сочи изявлението на ръководителя на форума „Петербургски диалог” Роналд Пофала: „Не беше много умно от страна на Барак Обама да принизи Русия на регионална държава във връзка с украинския конфликт”. Според интерпретацията на изданието, Пофала публично поставил под съмнение съжденията и способностите на американския президент, като изразява доверие в руската гледна точка.

Бившият френски президент Никола Саркози поде немската оценка и подчерта, че „за разлика от Обама” той признава глобалната роля на Русия. Според автора на публикацията, в този случай американският президент е оскърбен публично.

Слабостта на авторитета на Обама се отразява и в готовността на богати страни от ЕС да откажат да намалят руското участие в тяхното енергоснабдяване. Компании от Австрия, Франция, Германия и Холандия се договориха с „Газпром” да увеличат пропускателната способност на газопровода „Северен поток”, заобикаляйки Украйна и Полша.

Що се отнася до немските медии, те иронизират политиката на САЩ в Близкия изток. Frankfurter Allgemeine Zeitung пише за „розовите линии” на Обама, намеквайки за отказа от „червената линия” за атака на Башар Асад, а Berlin’s Tagesspiegel го нарича човек, от когото „повече не се боят в Близкия изток”, отбелязва Wall Street Journal.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Уважаеми читатели!

Следваща статия

Градът, наречен… Нищо.

Други интересни