Параклисът е направен до язовир „Алмалъка” до село Мътеница. Ненко Костов.

Автор: Няма коментари Сподели:

                                   КОЙ ЩЕ ПОСМЕЕ ДА БУТНЕ ПАРАКЛИС?

                                                       Инж. Ненко Костов

   

 Image title

Параклисът е направен до язовир „Алмалъка” до село Мътеница на земята, която  владея, тъй като имам там собственост 14 дка. Той е почти довършен с изографисването от един господин от Златица, но сега ще го довърши едно момче от Хисаря. Има си хора, които идват, има оставени дарения без име. Оставят икони. 

Image title

Параклисът е направен по каноните на Българската православна църква. Имаше свещеник на първата копка, освети мястото със светена вода и шишето с водата и първият камък са зарити.

   

Image title

  Когато засегнах едни господа, че имат незаконен хотел близо до крепостната стена в Археологическия резерват и най- вече, когато минали и вече сегашни съветници пожелаха да вземат улицата на едни граждани, тогава те изпратиха пратеници до г-жа кандидатката за кмет – Ганева и до шефа на полицията да разясняват, че аз съм имал незаконен параклис. 

Image title

Какво значи незаконен параклис? Аз съм направил божия къщичка за хората и който няма страх от Бога и срам, може да отиде и да го бутне. Ако господ му прости, нека да живее. Този параклис е с отворени врати и аз го направих, защото в село Мътеница нямаше параклис.

Image title

А сега разбрах, че един господин, скорошен зет в Хисаря, живеещ с една много известна госпожа – бивша кметица  на Хисаря, правил и той параклис в самото село.

   

Предишна статия

Инж. Пенка Дойкова.Образование, интелигентност, култура и професионализъм.

Следваща статия

Оманският фонд съди България заради КТБ

Други интересни