Саудитска Арабия, Израел и Египет чукат на Русия, а не на САЩ Нормално е вече и други държавни лидери да дойдат до извода, че Америка не е незаменима.

Автор: Няма коментари Сподели:

Ключови съюзници на САЩ започнаха все по-често да се обръщат към Москва, а не към Вашингтон на фона на последните международни събития, пише Ден де Люк в Foreign Policy. Владимир Путин е на път да отнеме от Барак Обама титлата „регионално влиятелно лице”.След визитата на саудитския престолонаследник и министър на отбраната принц Мухамед бен Салман в Русия показа колко се е променила „динамиката на властите”. Високопоставени делегации и от други страни от персийския залив „чукат на вратата на Путин, а не в Овалния кабинет на Обама” – отбелязва авторът.

Визитата на саудитския министър съвпадна с визитата престолонаследника на емирата Абу Даби, заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ Мохамед Ал-Нахайяна.

Египет, ключов американски съюзник в региона, също се старае да подобри отношенията с Москва. Президентът на страната Абдел Фатах ас-Сиси за две години е посетил Москва 4 пъти и е приел през февруари Путин в Кайро. Обаче е посетил САЩ само два пъти и също веднъж е приет в Белия дом.

Де Люк пише, че Израел също „почука на вратата на Путин”, имайки пред вид срещата на Путин и премиера Бенямин Нетаняху през септември.

„И още много други страни в други региони могат да дойдат до извода, че вече Америка не е незаменима” – обобщава авторът.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Бурна обществена подкрепа по света на руската офанзива в Сирия.

Следваща статия

НАТО започва невиждани по мащаби от времето на “студената война” бойни маневри в Средиземно море.

Други интересни