НАТО започва невиждани по мащаби от времето на “студената война” бойни маневри в Средиземно море.

Автор: Няма коментари Сподели:

НАТО започва в понеделник най-големите от времето на “студената война” насам учения “Trident Juncture’15” в централната част на Средиземно море, които ще се разпрострат и отвъд Гибралтар, предават световните агенции. Ученията ще бъдат демонстрация на сила в момент, когато Русия продължава авиоударите си в Сирия и се опитва да възвърне влиянието си в Източното Средиземноморие, изтъква ВВС.В маневрите участва и нашата фрегата “Дръзки”, която вчера хвърли котва в Каляри.

Макар че учението беше планирано много преди руската въздушна кампания в Сирия, а и преди покачването на напрежението около този конфликт в последно време, и да не е свързано с конкретни събития, ескалацията на конфликтите в Северна Африка и Близкия изток предизвиква НАТО да реагира на множащите се заплахи по границите й.

В учението в продължение на пет седмици ще вземат участие 36 хиляди военни, 140 самолета и 60 кораба.

“НАТО се нуждае от стратегия за южния си фланг, за случващото се в тази дъга на нестабилност от Ирак до Северна Африка”, заяви британският посланик в алианса Адам Томсън. “Ние също трябва да съгласуваме дългосрочен стратегия спрямо Русия”, добави той.

Русия е поканена да наблюдава ученията.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Саудитска Арабия, Израел и Египет чукат на Русия, а не на САЩ Нормално е вече и други държавни лидери да дойдат до извода, че Америка не е незаменима.

Следваща статия

Пешмерги, опълченци и арабски племена разкъсаха отбраната на „Ислямска държава” в Киркук

Други интересни