Вярва се, че всеки, който пие от „свят извор” със силна вяра и упование в Бога, получава изцеление.

Автор: Няма коментари Сподели:

В Аязмото, намиращо се в непосредствена близост до портите на Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”край Пловдив, са намерили лек стотици хора. Слепи са проглеждали, куци са прохождали, доказвайки неоспоримо, че който вярва, молитвите му биват чути.

Твърди се, че водата, течаща край светата обител, е особено лековита при нервни заболявания. Лечебният извор се намира на около 200 метра югоизточно от Кукленския манастир. Според легендата, дъщерята на местния валия се разболяла тежко и след неуспешни опити за лечение се подложила на бани с лековитите аязмени води, благодарение на което се излекувала. Той бил толкова благодарен, че цял живот се грижил за благополучието на манастира и за неговото спокойствие. Смята се, че голямата икона на св. Козма и Дамян е чудотворна.


Лековита вода в манастир „Рождество на Пресвета Богородица”
в близост до археологическия резерват Кабиле край Ямбол носи здраве и дълголетие. Често изцелени се завръщат с щедри дарове за манастира.

Според легендата, царица Елена пращала често хора да й носят вода от целебния извор. По-късно манастирът станал женски православен и бил обитаван до падането на България под турско робство. И въпреки че обителта е била разрушена, споменът за магическия извор в нея се предавал от поколение на поколение. Лековитата вода пръв открива мъж от близкото село, докато си почивал. Явила му се жена, облечена в черно, която му посочила лечебния извор. Селянинът ослепял на минутата. След години възрастна жена открила отново извора след същия пророчески сън.

Проект Like Finance

                                                                                                                        http://www.blitz.bg

Предишна статия

Лековитите извори в България.

Следваща статия

Винарска изба – Старосел!

Други интересни